Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Land of the Lost (2009) (ревю) - Брад Силбърлинг, Денис МакНикълъс, Крис Хенчи, Комедия, Пародия, Ана Фрийл, Дани Макбрайд, Джон Бойл
Land of the Lost (2009)

Автор: Ангел Генчев, петък, 19 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Изпозагубеният свят (2009)

Не съм сигурен дали светът се е изпозагубил, но създателите на тази лента със сигурност са загубили нещо - или поне за периода, в който са я заснемали. Най-вероятно това ще да е било чувството за хумор. Чак донякъде човек да съжалява, че съответните позиции на сценарист, режисьор, а в случая дори актьори, не вървят с лицензи - нещо като актьорска книжа - защото след "Изпозагубеният свят" щеше да бъде съвсем в реда на нещата да загубят и тях. Поради простата причина, че по-загубен филм рядко се намира.

Вярно, че пародията, специално на екрана, по принцип е доста долнопробна, макар и да се намират отделни бисери. Самото пародиране е умение с доста тънкости - да се напипат точните възли на оригинала, които биха му се поддали, върху тях да се изгради нещо все пак относително ново и с достатъчно собствени достойнства не е шега работа - и подобни произведения се запомнят. Има ги обаче и всички останали случаи, при които хора, нямащи никаква собствена идея, но намиращи се за оригинални, вземат една или няколко творби и снимат нещо си - а за съжаление, това се прави относително лесно, просто защото основно се скалъпват парчета от изходните материали с малки поправки. И отново за жалост, в случая се е получило нещо подобно, а на разположение има цял един жанр, в далечната предистория на който някъде се намира "Изгубеният свят" на Артър Конан Дойл.

Та защо цялото това предисловие - защото филмът сам по себе си не заслужава и толкова. А няма и значение кой точно елемент, ако въобще могат да се нарекат така, от коя от безкрайните ленти с крайно близка тематика е взел. Важни в случая са искрено тъпия диалог, тоталната липса на елементарен сюжет, потресаващото актьорско отсъствие, и всичко това пакетирано в спец-ефекти, достойни за филм от седемдесетте - ако беше чернобял, никога нямаше да предположа, че е нов. Всъщност, алфата и омегата на историята се заключават в безумния учен Рик Маршъл, неговата теория за пространствено-времевите водовъртежи, и тахионовата му джаджа, която захвърля него, глуповатата асистентка Холи и откровения идиот Уил насред някакво алтернативно измерение, каша от различни времеви моменти - от което трябва естествено да се измъкнат.

Все още не толкова нестабилна почва реално, но с нея и си остава - освен ако евентуално не намирате закачки с динозавърска урина, пластмасово изглеждащи членестоноги, зле гримирани маймуночовеци и гущерочовеци, напиване с кокосови орехи и въобще безцелно спринтиране напред-назад, гарнирано с всичко казано по-горе, за особено забавно. Просто, въпреки че от тази заготовка на теория може да излезе поредната глупавичка, но поне малко смешна комедия, с няколко уместни скеча и десетина лафа над нивото на мъртвопиян или бавно развиващ се, на практика и това не се е получило.

С две думи, тотално разочарование, и то дори на фона на десетките посредствени ленти на същата тема. Сред които, между другото, сигурно и със затворени очи можете да уцелите три, които да си заслужават гледането поне с една идея повече. Единственото, за което не съм сигурен, е качеството на двата сериала - от 1974 и 1991 - които предхождат "Изпозагубеният свят", но след подобна антиреклама не мисля, че скоро ще имам желание да ги изпробвам.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3196 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.