Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Къде са ми детските филмчета: Костенурките нинджа (статия) - Джо ДиСтефано, Анимация, Детско-юношески, "Tortues Ninja", Комикси, Сериали, Телевизия
Къде са ми детските филмчета: Костенурките нинджа

Поредици: Къде са ми детските филмчета?

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 11 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Те са зелени, симпатични, забавни и се борят срещу престъпността. Те са героите, които създадоха привлекателен образ на мутантите и станаха любимци на поколения деца. Освен това обичат пица.

Говорим си, разбира се, за оригиналните анимационни серии на “Костенурките нинджа”, защото в последствие вселената им се разрасна драстично в няколко игрални напъна, нови анимационни серии, анимета, електронни игри и какво ли още не. През моето детство обаче, БНТ бе така добра да пусне френски вариант на 194-те епизода, въртели се в продължение на десет години в края на осемдесетте и деветдесетте години на миналия век. Защо френски - не знам, но песничката някак звучи много по-добре на този език в сравнение с оригиналния английски вариант.

Историята започва в края на '86-та като комикс на “Мираж студио” и много скоро се прехвърля на малкия екран, като част от стратегия за лансиране на детски играчки с набиращите популярност герои. След малки козметични корекции, целящи да адаптират филма към по-незрялата публика, “Костенурките нинджа” започват неумолимия си ход към сърцата на зрителите и международната слава.

Четиримата герои, мутирали костенурки, кръстени на известните ренесансови артисти Леонардо, Микеланджело, Рафаело и Донатело, са отгледани и обучени в изкуството на нинджуцу от Хамато Йоши, японски сенсей, обитаващ каналите на Ню Йорк. В следствие на влиянието на мутаген самият той се е превърнал в хуманоиден плъх, известен повече като Сплинтер. Успоредно с опитите им да върнат учителя си към първоначалния му вид, те се борят с престъпници, мутанти, извънземни, нашественици от Измерението X и негативното обществено мнение. Основни врагове обаче се явяват старият познайник на Сплинтер, злият нинджа Ороку Саки, известен вече като Шрьодер, и наподобяващият кръстоска между мозък и дъвка Кранг.

Освен тънкия хумор, забавните ситуации и набиващото се в съзнанието чувство, че доброто винаги побеждава, основно достижение на филмчето е успехът в изграждането на индивидуални образи за всяка от костенурките. Главните герои не се различаваха само по цвета превръзки за очите и предпочитаното оръжие. Подобно на тримата мускетари, една може би логична аналогия, всеки един от четиримата успяваше да изпъкне по свой собствен начин, с характера, странностите и недостатъците си.

Аз обаче си имах други любимци. Потресаващо грозните мутанти Бибоп и Рокстеди, хуманоидни глиган и носорог, създадени от Шрьодер, ме разтапяха с малоумието си. Дори малко дразнещо, но като образи те единствено успяват да утвърдят предимството на зеленокожите нинджи и не оставят никакво съмнение в крайната им победа. И разбира се, Ейприл О’Нийл, червенокосата журналистка. Каква жена само, особено в очите на едно хлапе.

Някак обаче не можах да стана фен на игралните филми, а пък новите анимационни серии, стартирали 2003-та година са направо ужасни - поне според мен. Не знам дали защото отдавна минах възрастта, в която размахвах въображаеми нун-чакута, но не откривам и частица от онзи дух, който пазеха оригиналните серии.


Допадна ли ви този материал? (11) (0) 9399 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.