Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Крими серии: The Mentalist (ревю) - Бруно Хелър, Драма, Криминален, Сериали, Аманда Ригети, Грегъри Ицин, Оуейн Йоман, Робин Тъни, Саймъ
Крими серии: The Mentalist

Поредици: Криминални сериали

Автор: Ангел Генчев, сряда, 10 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

През последните може би десетина години, класическото крими направи редица опити както да влезе в крак с времето, така и да се поразчупи, някои от които се оказаха доста интересни. На помощ му дойдоха високите технологии, породили най-вече зрелищни резултати като "От местопрестъплението", например, медицината - и особено криминалната патология - за пример можем да вземем "Среща с Джордан", а и съвременната наука като цяло, което съчетание породи доста екзотични сериали от типа на "Смъртоносни уравнения" или "РеГенезис".

На другия полюс пък останаха разнообразните криминално-мистични поредици, свързани с телепатия, пророчески видения и прочее паранормални явления. Където, без да пропадаме във фантастичната вече ниша на мутанти, супергерои и откровено фентъзи - както по-горе не стана дума и за екстравагантните откъм технология шпионско-терористични ленти, които не минават точно за криминални - спокойно могат да се споменат заглавия като "Медиум" или "Ловец на мисли", за който дори стана дума съвсем наскоро.

Е, някъде в средата на всичко това, се намира "Менталистът" - изключително оригинална като идея криминална серия, дело на Бруно Хелър, затвърждаваща още повече великолепното впечатление, което британецът остави с "Рим". Ментализмът, вкратце, е сценично изкуство, подобно отчасти на фокусническото, при което в употреба влизат различни способи за разчитане на езика на тялото, на самия говор, на облеклото, модната ориентация, аксесоарите, пол, прическа, сексуална ориентация, религия, раса, етническа принадлежост, произход, образование и така нататък, и така нататък - естествено с помощта на различни тактики, анализиране на откъслечни разговори, игри на думи и пр. В добавка към тях идват и отделни трикове на илюзионизма - всичко това, в крайна сметка, с цел или да се убеди обекта, че менталистът всъщност знае за него далеч повече, отколко той самия, или пък да се предостави илюзия за четене на мисли, психокинеза, екстрасензорни възприятия, пророчество, дори мисловен контрол - като към всичко това принадлежи и хипнозата.

Както вероятно се досещате, целият този апарат е в услуга на разнообразни врачки, екстрасенси, медиуми и пр. - и именно като телевизионен шарлатанин преживява и Патрик Джейн. Поне до момента, в който непремерено изказване от малкия екран довежда до убийството на жена му и малкото му дете от ръцете на серийния убиец, наричан Червеният Джон. От този момент нататък, Джейн приключва с телевизионните изяви и предоставя всъщност завидния си опит в ментализма като консултант в услуга на Калифорнийското бюро за разследване, занимаващо се с особено тежки престъпления.

Самият сериал е с двоен сюжет, като от една страна са различните случаи, разглеждани в отделните серии, но от друга - върви историята с Червения Джон, все още незаловен, по чиито следи Джейн продължава да се намира. И това, което трябва изрично да се признае на Бруно Хелър, е че не само кримката е на високо ниво, но и персонажите са очарователни, а и развитието им - осезаемо.

В центъра на вниманието, естествено, е Патрик - в ролята, Саймън Бейкър, когото телевизионните зрители най-вероятно помнят от съдебната драма "The Guardian" (по нашите екрани - "Пазителят", струва ми се). Отчасти енигматичен, чаровен, с леко детинско излъчване, остроумен, малко циничен, силно нетрадиционен в методите си - с две думи, невероятно обаятелен персонаж, а и австралийският актьор прави забележително стойностно и едновременно естествено изпълнение, и е истинско удоволствие да го наблюдаваш на екрана. Разбира се, то не би било съвсем пълноценно, ако не беше антуражът му - вече отчаяната от почти свръхестествените му способности и вдигнала ръце от него началничка на същинския отряд агенти Тереза Лисбън (Робин Тъни), понякога, за по-голяма тежест, допълвана в това отношение и от началника на агенцията Върджил Минели (Грегъри Ицин). Самото звено пък се състои още от уравновесения агент Кимбъл Чо (Тим Канг) и по-праволинейния Ригсби (Оуейн Йоман). Последно попълнение се явява червенокосата хубавица Грейс ван Пелт (Аманда Ригети), чиято роля на младши агент обаче не е само да разкрасява екрана, а тъкмо обратното - бидейки малко суеверна и повечко набожна, тя представлява и известен контраст на самия Джейн, правейки картината още по-пълнокръвна.

В резюме, с много крими, тънък хумор и най-вече - стил - "Менталистът" на Бруно Хелър е наистина великолепно зрелище за почитателите на подобни поредици, и би било сериозен пропуск да не му обърнат внимание. Сериалът съвсем наскоро завърши първия си сезон, превръщайки се в една от водещите по гледаемост продукции на CBS, макар че трябва да се признае - финалът е малко по-слаб, отколкото можеше да бъде. Колкото до втори - за момента няма още официално мнение, но пък не е ставало дума и за неговото прекъсване, така че предстои да разберем. Междувременно - приятно забавление.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 5445 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.