Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алистър Маклейн: "Кукла на верига" (ревю) - Алистър Маклейн, Криминален роман, "Puppet on a Chain", Английска литература, Библиотека "Галактика"
Алистър Маклейн: "Кукла на верига"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 04 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всеки любител на доброто четиво рано или късно посяга към кримито. Литература, която обикновено намира своето място в графата "булевардна" - малко пренебрежително на пръв поглед, безспорно, но пък и доста акуратно, предвид че основно се чете по спирките, а и качеството и обикновено е наистина тротоарно.

За сметка на това обаче, истински качествената кримка се предава от поколение на поколение, заедно с библиотеките, с малко повече късмет - и от издание на издание - като неколцината автори на подобна литература са се превърнали в същински идоли. А от малко по-модерното поколение, доколкото за модерно се брои втората половина на отминалия век, към тях се числи и шотландецът Алистър Маклейн - може би не чак толкова безкрайно продуктивен като част от колегите си, но пък с афинитет към засуканата история, описана с живи краски, задъхано темпо и изключително натурални персонажи.

"Кукла на верига", излязла през 1969 г., е една от знаменателните новели на шотландския писател, дотолкова популярна, че дори е правен опит за нейната екранизация - макар и пределно неуспешен. Действието се пренася в Амстердам, където старото куче на Интерпол, британският майор Пол Шерман, въоръжен с далеч не толкова законните си методи, прави всичко по силите си да подрони основите на една от големите организации, отговорни за разпространението на наркотици в Западна Европа.

Естествено, почти нищо не се оказва така, както е планирал, и въпреки безкрайния му опит настъплението му просто опира в задънена улица, а дори води след себе си трагични последици. И макар че, в крайна сметка, разпиляните краища се навързват, а случаят бива решен, удовлетворението далеч не е толкова пълно. Жертвите неизбежно са дадени - в крайна сметка, колко сценарии се развиват по идеална крива.

Наистина, великолепна криминална история от страна на шотландеца, държаща читателя в напрежение почти до самия си край, и една от класиките в жанра, които заслужават да им се обърне внимание. Може би ненапразно издавана и в библиотека "Галактика", където фантастиката се разнообразява по изключение, и почти изцяло от подбрани творби.

С други думи, ако сте любители на жанра и по някаква случайност не сте се запознали с великолепната творба на Алистър Маклейн - всеки един момент е чудесен за това, стига единствено да имате малко късмет да я изровите из антиквариата.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5212 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.