Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: TyR - By the Light of the Northern Star (2009) (ревю) - Викингски метъл, Фолк метъл, TyR, Нови албуми
TyR - By the Light of the Northern Star (2009)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 04 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

TýR - By the Light of the Northern Star
2009, Napalm Records

Line-up:
- Heri Joensen - vocals, guitars
- Terji Skibenæs - guitars
- Gunnar H. Thomsen - bass guitar
- Kári Streymoy - drums

Tracklist:
1. Hold the Heathen Hammer High; 2. Tróndur í Gøtu; 3. Into the Storm; 4. Northern Gate; 5. Turið Torkilsdóttir; 6. By the Sword in My Hand; 7. Ride; 8. 8. Hear the Heathen Call; 9. By the Light of the Northern Star

Няма и една година откакто фарьорците от Тир изкараха последната си впечатляваща тава - "Land", а новото им отроче вече е налице. И още отначало трябва да призная, че за почитателите на фолк метъла и викингския в частност, то отново е абсолютно откровение.

Всъщност, въпросите и предварителните притеснения, които стояха тогава - и по принцип стоят при всеки нов албум на фолк-метъл формация - присъстват и тук. Дали пък няма вече да е изчерпана, банална, монотонна и въобще твърде еднаква - особено при една традиция експлоатирана колкото северняшката. И отново отговорът е категорично не. За новата си тава, с изключение на две напълно авторски парчета, "Hold the Heathen Hammer High" и "Northern Gate", които обаче напълно носят духа на традицията в себе си, изпълнителите от фарьорските острови са подбрали съчетание от местни фарьорски, някои норвежки, финландски и шведски традиционни изпълнения, които да преработят по изискванията на здравата жица, и са се справили - с една дума - прекрасно.

Наистина, изглежда невероятно трудно да свириш наистина солиден метъл, докато едновременно с това запазиш чисто фолклорното звучене. И може би именно затова на подобни проекти обикновено се гледа с малко скептично око - двата елемента са трудно съчетаеми, удачната сплав сякаш виси на косъм, и заплахата да избие необратимо в коя да е от двете посоки, в резултат на което да се получи едно голямо нищо, е твърде осезаема, дори за слушателя. Примери за неуспех - твърде много, за успех - пределно малко, но пък те се помнят дълго. А именно сред тях се нарежда и бандата от почти незабележимите на картата Фарьорски острови.

Или с две думи, ако имате доброто желание да се потопите в атмосферата на суровия европейски Север, "By the Light of the Northern Star" е албум, който не само няма да ви разочарова, но ще ви предостави и идеалната възможност. И единственото, което ви остава, е да наденете шлема, да напълните рога с медовина, и да се отдадете на 45 минути наистина добро изживяване.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2633 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.