Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Red Cliff I & II (2008-2009) (ревю) - Джон Ву, Кан Чан, Военни филми, Драма, Исторически филми, Ба Сен Жа Бу, Жун Ху, Йонг Ю, Такеши Канеш
Red Cliff I & II (2008-2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 02 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Chi bi (2008) / Chi bi xia: Jue zhan tian xia (2009)

Ако някога въобще сте изпитвали тръпка от китайското кино, да пропуснете двете части на "Червената скала" ще бъде истинско престъпление. Просто защото близо петчасовата военноисторическа драма съдържа всички онези неща, които могат да го направят привлекателно. Императори и министри, генерали и адмирали, герои и подлеци, стратегия, кървави сражения, красиви жени и - естествено - могъщи майстори-бойци, които като самия Храбър Шивач по седем с една ръка повалят.

Базиран на реални исторически събития, филмът ни прехвърля в началото на III в.сл.Хр. След четири века на престола на Поднебесната империя, величието на династията Хан е в своя заник, и страната на практика е разделена на три части, управлявани от полусуверенни наместници. Всъщност, съвсем скоро ще настъпи и периода от китайската история, познат като Трите царства. Така или иначе, именно тогава, възползвайки се от марионетния император, амбициозният пръв министър Цао Цао вдига невиждана по размерите си войска под предтекста за умиротворяване на разколния юг. И, наистина, жъне последователни успехи на бойното поле, дори подтиквайки съперниците си към съюз на отчаянието, предвид съотношението на силите.

Всъщност, ако има едно лошо нещо, което може да се каже за дилогията на режисьора и сценарист Джон Ву, познат добре от редица филми с участието на Джеки Чан, както и някои по-модерни заглавия като "Лице назаем" и "Мисия невъзможна 2", то е, че на пръв поглед историята изглежда малко плитка. Това обаче е донякъде измамно. Диалогът определено е доста оскъден и съвсем не впечатляващ, да не кажа на места силно наивен - дори с известно разочарование бих допълнил, че общо взето отсъстват онези малки китайски мъдрости, които някак винаги успяват да се промъкнат между редовете и на най-посредствената местна продукция. Но може би пък точно така трябва да бъде, щом "Червената скала" разказва епична осемнадесетвековна сага, в която най-дейно участие вземат героизма, воинската чест и чисто тактическата хитрост.

Извън това обаче, филмът е истинско пиршество за окото. Изключая леко розовеещата кръв, която се сипе обилно в баталните сцени, зрителят може да се наслади на монументални масовки, на каквито сигурно е способен само безбройния китайски народ, пищни и най-вече акуратно изглеждащи декори, въоръжение и похвати във военното дело, а дори и известен поглед над някои любопитни местни обичаи. А още по-интересното е може би това, че всъщност отсъстват фантастични елементи - без да броим, разбира се, силно преувеличените способности на най-великите воини. Но те, все пак, са до голяма степен в реда на нещата.

Въобще, не може да се отрече на китайците, че от година на година правят все по-впечатляващи ленти. И макар че конкретно "Червената скала" не носи чак толкова духа на пищните приказни продукции, с които те основно излизат на запад напоследък, и въпреки огромната си продължителност, поредната мегапродукция на китайското кино е нещо, което определено заслужава да се види.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4536 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.