Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Тунел под света (статия) - Инженерни постижения, SMART Tunnel, Куала Лумпур, Малайзия, Тунели
Тунел под света

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 27 май 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едно от най-големите инженерни постижения на нашето време се намира в столицата на Малайзия, Куала Лумпур - тунелът SMART, което идва от "Stormwater Management and Road Tunnel". И доколкото десеткилометров тунел с 13 метра диаметър може и да не звучи като нещо чак толкова особено, при специфичното му приложение, разположение и трудност на изпълнение нещата придобиват съвсем различен облик.

Защо, ще запитате. От една страна, той представлява изключително интересен и нестандартен подход за отводняване на цял един метрополис, заплашен от преливането на две реки по време на тропическите бури. От друга - подземна магистрала, олекотяваща и без това претоварения трафик на малайзийската столица. Като цяло, две неща, които изглеждат несъвместими, но съчетани по наистина гениален начин.

От гледна точка отвеждането на излишните водни обеми, решението е изненадващо просто. Преливащите реки Керайонг и Кланг са свързани с голям изкуствен басейн, в който първоначално да се събира водата, докато не бъдат отворени шлюзовете към тунела, който да я излее далеч от града. Всичко това изглежда наистина тривиално, но как би се съчетало с намиращите на двете пътни платна превозни средства?

С три режима, както се оказва. Първият, при липса на опасност от наводнение, запазва тунела сух и автомобилите се движат свободно. При втория, когато онзи буферен басейн започне да се пълни, под пътните платна започва да се движи водата, докато дебитът и не стане на свой ред критичен. Тогава, за под един час, тунелът се опразва, проверява от многобройните служители по поддръжката, и водната стихия се изсипва с пълната си сила.

За това помага изцяло водоустойчивото електрооборудване, използвано при построяването му, многобройните аварийни изходи по цялото продължение на десеткилометровото трасе и изключителната организираност и постоянна подготовка на персонала, който осъзнава, че една грешка може да коства огромно количество животи.

С този тунел Куала Лумпур се лиши от онези гледки на газещи в мътна вода хора, които сме свикнали да виждаме не само из популярните филми, но и по новините. И тъй като вече SMART е изпробван във всичките си режими, то можем да кажем, че това брилянтно инженерно творение наистина работи.

Нека все пак видим накратко как е изграден самият тунел. Две пробиващи машини с размерите на средноголям жилищен блок и надхвърляща въображението дължина работят поотделно от двете страни на трасето. Само по себе си не особено трудно - в крайна сметка и тунелът под Ламанша е изграден така - ако не беше обаче спецификата на терена. Карст.

Изключително голямо количество кухини, карстови образувания, които ако машината пробие, то градът отгоре буквално пропада. И жертвите биха били неизброими. Такава ситуация сме виждали неведнъж и два пъти в световните емисии. Всъщност вероятно си спомняме дори как водата подкопа улица в близост до хотел "Плиска", в която дупка можеше да се събере цял автомобил. Представете си какво би станало, ако бе под самата сграда. А при карстовите образувания размерите са доста по-големи.

Затова започва дълго и сложно геологическо проучване. Самото то би могло да намери големите кухини и маршрута на тунела да ги избегне, но в случая с карстовата основа, върху която е разположен Куала Лумпур, дори и малките биха представлявали проблем, защото при пробиването им слягането на почвата отново би довело до катастрофални последици.

Именно тук идва на помощ едно изключително елегантно решение. Пред машината да има буфер от течност под високо налягане, която да запълва тези микрокухини преди те да успеят да пропаднат. И когато се натъкне на такава да има достатъчно време да бъде запълнена и копаенето да продължи.

След нея пък върви цяла строителна армада, която има за цел да облицова прокопаното - с максимална скорост, естествено. Тежащите стотици килограми бетонни блокове биват повдигани с помощта на вакуум, поставяни на своите места с точност до под милиметър, като идеята е същата, както и при старите мостове, с един основен камък, който задържа цялата конструкция. В случая - последната арковидна плоча, която задържа бетонния пръстен на мястото си.

Зад тази група вървят строителите, които изграждат пътните платна. А под първото такова върви малка железница, чиято горна част се движи на милиметри от платното, доставяща материали и извозваща самите работници. В тази минижелезница, без съмнение, хората са се чувствали изключително натясно. Също така си представете за каква точност на строителството става дума, щом през целия процес на изграждане тя нито веднъж не е задрала долната част на платното.

Още обаче по-впечатляваща е точността, с която пробиват машините. И двете излизат с отклонение от едва няколко милиметра от предначертаните си маршрути. За справка, тунелът под Ламанша се размина с иначе нищожните няколко метра. Но наистина най-забележителното е, че това е направено след като машините са копали по един невероятно криволичещ маршрут - от една страна, за да избегнат кухините, а от друга - местното законодателство.

В Малайзия, собственикът на земята е собственик и на всичко под нея, и ако машините копаеха по най-оптималната линия, която - както се досещате - е максимално изправена, то строителите е трябвало да заплатят огромни суми пари на огромно количество хора. Затова SMART минава само под общинска собственост - улици, паркове, сгради. Още по-голям проблем е, когато една огромна не само на височина, но и на дължина машина трябва да направи остър завой.

Естествено, съвсем остри такива няма, но всъщност всеки, който не е почти изцяло изправен, при подобни размери се явява гигантско затруднение. Проблемът е решен чрез възможността пробиващата глава да бъде поставяна под значително по-големи от обикновеното ъгли. Но това добавя още една задача за решаване - ако бетонните пръстени застанат под ъгъл, те няма да съвпадат. Затова в зоните на завои те са асиметрични и произведени отново с онази впечатляваща точност, която става дори още по-забележителна в този случай.

Ужасите, причинени от пожар, какъвто има в историята на тунела Мон Блан, когато огънят, възпламенен от товарен автомобил и отделените газове, отнемат живота на практически всички пътуващи в този момент под земята, са избегнати благодарение на множеството аварийни изходи и вентилация, изчислени специално за подобен случай, както и съвършеното видеонаблюдение, използвано от управлението на SMART. В добавка към множеството системи за сигурност и почти идеалната реакция на персонала.

И за финал, това брилятно решение от типа две в едно, второ по дължина тунелно трасе в Азия, е изградено за изключително краткия срок от под четири години, през периода 2003-2007. При това с множество отлагания.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4499 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.