Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Реймънд Фийст: "Нокът на сребърния ястреб" (ревю) - Реймънд Фийст, Фентъзи, "Talon of the Silver Hawk", Американска литература
Реймънд Фийст: "Нокът на сребърния ястреб"

Поредици: Конклав на сенки

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 24 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На едно момче от племето на оросините му предстои да се превърне в младия благородник Талвин Хокинс, за да се изправи срещу лудостта на чистото зло, в една цитадела, където магията не може да проникне. Но първо трябва да постигне най-големия си успях и да отмъсти за целия си народ. И да спаси света. Изключителен товар, който Нокът на сребърния ястреб ще понесе, за да се завихри още едно грандиозно приключение в света на Микдемия, поднесено ни с финес от американския писател Реймънд Фийст.

"Нокът на сребърния ястреб", книга първа от поредицата "Конклав на сенки" се отличава с това, с което като цяло блести цялото творчество на автора. Грабваща е, интересна е и приключението е от най-висока проба. Така че в крайна сметка читателят бива бързо увлечен и изключително трудно се освобождава от хватката на фабулата. Какво повече може човек да иска от жанра, който така или иначе почива именно върху това.

Образите са живи, симпатични. Чувствата и мислите на едно момче останало без света, който познава - реалистични. Като цяло Фийст успява да се представи в най-добрата си светлина като познавач на човешката душа. Битките не са толкова епични, но пък и мащабите далеч не са такива, каквито бяха във войната на разлома, така че това е обяснимо. А света създаван толкоз грижливо и от толкова много време продължава да се характеризира с убедителност. Сякаш действително има някъде кълбо от скали и кал наречено Микдемия.

Завръзката е направена доста ловко, младият главен герой е поставен в ситуация, където пътят се вие пред него, без да знае какво следва по-нататък. Картината малко по малко се изяснява, за да бъде поставен пред избор. Сам по себе си труден, но още по-тежък за едно момче от народ, за който думата чест не е просто празно съчетание от четири букви. Конклавът ще му даде оръжието и ресурсите, но дали Талвин ще успее да издържи на жаждата за мъст и да насочи мислите си към по-голямата картина. И каква е самата тя.

Ако искате да разберете може би е добра идея да се запознаете отблизо с последния от оросините. Няма да скрия, че тая известна симпатия към автора, който винаги е успявал да ме държи буден до късно вечер, или рано сутрин с любопитните си истории и таланта си на разказвач. Но дори да се абстрахирам от тези чувства, пак бих могъл спокойно да кажа, че поредицата "Конклав на сенки" и в частност "Нокът на сребърния ястреб" заслужава вниманието както на почитателите на фентъзи жанра, така и на любителите на добрата книга.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2694 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.