Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Рей Бредбъри: "451 по Фаренхайт" (статия) - Американска литература, Антиутопия, Научна фантастика, Рей Бредбъри
Рей Бредбъри: "451 по Фаренхайт"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Защо ли се хващам за това произведение...

Нещо напоследък си отглеждам навика да пиша за неща, за които после твърдя, че не мога да опиша. И то с искрено убеждение. Сигурено ме мотивира опитът да ви приканя да ги прочетете вие - дори само за да видите какво толкова ме е спънало - и да ми го върнете :")...

Егоистичен подход, наистина, признавам си без бой. Но пък не съм го изобретил аз.

Замисляли ли сте се някога колко хиляди тона хартия са изписани - и се изписват - с ведоми и неведоми пътища на мисълта, от знайни и незнайни автори, и доколко от тях вие сте имали възможността да се докоснете? И доколко никога няма да я имате, защото няма да ви стигне или времето, или желанието.

Ами ако... всички те изчезнат безвъзвратно?

451-ят градус по Фаренхайт е този, при гори хартията - целулозният дериват на декарите я дъждовна, я друга гора, с помощта на един прост процес на бурно окисление, се превръща в пепел. Какво толкова. Може би никога дори не сте и обръщали кой знае какво внимание - хартията е ежедневен продукг за, хм, какви ли не цели.

Ала замисляли ли сте се (знам, че се повтарям) върху преломния момент, отбелязващ изобретението на хартията спрямо прежните материали на запис. Нейната изтънчена гъвкавост, многообразие, по-късно - рециклируемост и - най-вече - капацитет. Малката крачка, която превръща досега с полета на чуждата мисъл от скъпо удоволствие в ежедневна възможност и, понякога, потребност. Новини, научни открития или възвишена поезия... Всъщност, добре познавате безбройните хартиени лица на писаната реч, с които се сблъскваме (почти) всички, (почти) ежедневно, няма смисъл да ги изреждат.

Ами ако... всички те изчезнат безвъзвратно?

"451..." - критична повест за единствения конник на книжния апокалипсис - забвението. За мига, в който човекът забравя да се учи от предшественика си, или от другия, и живее окончателно ден за ден, в бита си - не само в главата си. Издадена е преди повече от петдесет години - през 1953 г. - в доста мрачна перспектива. След пръвоначалното неумишлено и резонно отбягване на писаната реч на фона на шарените и активни медии от друг калибър, през последващата го апатията, до съзнателното довършване на започнатото.

Нещо не ви ли намирисва на дим? На мен ми стана малко пепеляво на езика. Макар и Рей Бредбъри да е широко популярна черна станция - никой не му го отрича - наблюдавайки днешната действителност... се чудя дали ако не е уцелил точно в десятката, не е твърде близо до нея.

Няма да завършвам с прехвала или дори оценка, но тайничко се надявам повече хора да загреят 451-я градус по Фаренхайт. Има поле за размисъл. Доста широко.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2875


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6680 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.