Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Star Trek (2009) (ревю) - Дж. Дж. Ейбрамс, Алекс Куртцман, Роберто Орки, Научна фантастика, Антон Йелчин, Бен Крос, Брус Грийн
Star Trek (2009)

Поредици: SciFi Series; SciFi Week; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, вторник, 12 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Стар Трек (2009)

Каквото и да бяха постигнали Джей Джей Ейбръмс и сие с новата хореография на старата постановка, "Стар Трек" неминуемо щеше да се превърне в перлата в короната на фантастиката за 2009 г. Не за друго, а защото легендарната поредица не е просто една от множеството вселени, разнообразяващи екрана, бил той малък или голям. Напротив, тя е част от популярната култура от десетилетия насам, за поредни поколения, и своеобразен символ на цял един огромен жанр във филмовото изкуство.

Тук дори бих допълнил, малко встрани, че дори при сериозния скепсис, обзел множество от почитателите преди излизането и, по отношение отделни аспекти от новата продукция, дори най-големите песимисти не заговориха за хипотетичен провал. И то с резон. Никой не би очаквал при над четиридесет години история подобно нещо да се случи. А още по-хубавото е, че наистина не се, а до голяма степен се получи и точно обратното. И ако трябва единадесетата лента да бъде описана само с няколко думи, то би звучало горе-долу по следния начин:

Една легенда се роди. Отново.

При това доста буквално. Сюжетът на новия "Стар Трек" отваря огромна врата за изцяло нов преглед не само пътешествията на оригиналния Ентърпрайс, но в една или друга насока дори на цялата му вселена, по една съвсем проста причина - тя е алтернативна. Всъщност, подобно, изключително елементарно на пръв поглед решение, може да се окаже и гениално, както често се случва, задоволявайки наведнъж най-солидните претенции на почитателите. А именно - оправдавайки новите лица със стари имена, които просто не са точно същите, и донякъде модернизирата, значително по-динамична атмосфера на "Стар Трек" от новото хилядолетие.

Историята сама по себе е сравнително семпла, и интерпретацията на Ейбръмс от режисьорска гледна точка и Роберто Орки и Алекс Куртцман като сценарий до голяма степен носят духа на оригиналните серии и първите пълнометражни филми със същия екипаж. Материализиран, разбира се, в значително повече екшън и доста интересна амалгама от стара и нова визия, както при графиката, така и при звуковото оформление. Интригата, всъщност, се завърта около две добре познати на любителите на заглавието теми - пътуване във времето и паралелна реалност, този път с участието на ромулани и промяна на бъдещето на цялата Федерация - съпроводено с характерната доза лека наивност и отделни откровени пропуски във фактологията дори при развитието на сюжета.

Вероятно ще кажете стъпка назад за филмовата фантастика, и донякъде ще сте прави, особено на фона на редица по-сериозни заглавия, излизали в десетилетията след оригиналния "Стар Трек" - особено пък през последните години - но е задължително да отбележим факта, че той никога не е бил толкова строго научнофантастичен, колкото приключенски, с атмосфера, изградена върху персонажи и конкретно действие, а не толкова комплексен сюжет. Наистина, и на мен би ми се искало да видя нещо по-солидно, но дълбоко се съмнявам, че след толкова употреба марката въобще го позволява.

За сметка на това обаче, усещането е запазено в пълна степен, и може би най-голямото притеснение - новите актьори - се оказва неоправдано. Дори нещо повече - с малка промяна в чертите и по-силно подчертаване тук и там, по-специално при Кърк, видимо по-буен в смисъла на XXI век, отколкото на шейсетте години на отминалия - и персонажите им изглеждат вече осъвременени. Добър контраст пък дава Леонард Нимой, влизащ в ролята на своеобразен мост между двете поколения и двете вселени. Допълнително, всеки един от изпълнителите е вложил достатъчно труд, за да наподоби максимално първообраза си, като изрична похвала заслужава Карл Ърбън, влизащ под кожата на доктор МакКой, докарващ почти изцяло както визията, така и мимиката и дори гласа на ДеФорест Кели.

Въобще, в резюме, новият "Стар Трек" е един великолепен подарък за поколенията трекаджии, при това достатъчно лъскав, за да задоволи и не толкова откровено фенската аудитория с много действие и екшън, малко хумор и повече от задоволителна игра. Всъщност именно това, което е правил в продължение на над четиридесет години, и дава заявка да продължи да прави и в неопределеното бъдеще.


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 3378 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.