Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Цвете за Гошо, 09.05.2009 г. (статия) - Българска музика, Концерти, Рок, Цвете за Гошо
Цвете за Гошо, 09.05.2009 г.

Поредици: Цвете за Гошо, 2009

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 10 май 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вчера, 9 май 2009, се проведе първата вечер на превърналия се в традиция за последните осем лета фестивал „Цвете за Гошо”. На фона на прекрасната идея и хубавия Южен Парк, в мен обаче се зароди едно злобно зрънце на съмнение – дали пеят тия групи за Георги Минчев, или изпълняват лебедовата песен на българската рок музика.

Случи се идеално време за рокендрол в парка – тъкмо един от ония топли майски дни, за които е писал и Любен Каравелов. Организацията беше малко куца, но няма какво да ги съдим тук - концертът е безплатен, а дори при официалните промоутъри нещата обикновено не са като хората. Озвучаването преминаваше на фази от кофти до качествено, като варираше спрямо групата, но и това не е нещо толкова съществено за открит концерт, стига да личи ентусиазъм у групи и публика. Въпреки неяснотата около първите се появиха доста от „хората с бирата”, иначе казано, нужната субстанция за всяко подобно начинание – групичка фенове „по принцип”, които сами си създават настроение и си вдигат градуса, независимо от случващото се на и пред сцената. Южен Парк пък се справи идеално със задачата да побере до края на концерта над 1500 души.

Програмата започна около 17 ч. и продължи до малко след 22, като ранният вечерен час вероятно е влязъл като условие в договорката с общината. Трябваше да чуем доста млади групи, което на мен поне ми беше любопитно, защото от твърде много години музиката ни се крепи на рок-динозаври. Крайно време е „бодрата смяна” да потърси място под слънцето. Успях да чуя „Фейсис”, „Дайв”, ”Еволюшън”, „Елинор”, а от старата школа - „Аналгин” на Звезди и „Конкурент”. И без да правим излишни уговорки, добре че бяха Чичовците, защото Гошо щеше да се обърне в гроба.

Чак ми стана неприятно, че не пия повече, защото вероятно нямаше да ми направи такова впечатление почти пълното безличие на новата генерация в нашенската рок музика. Не съм очаквал авторските им творби да се мерят с някакви нашенски или световни класики, но ако кажа, че от близо 4 часа музика с тях май не съм запомнил абсолютно нищо хубаво, няма да ви излъжа. Не че са толкова бездарни, колкото че са един такъв посредствен копи пейст на западни бадни, и като звучене, и като поведение на сцената. Вокалът на Еволюшън е наистина мощен и ми напомни на големия Фил Анселмо от „Pantera”, а солистката на „Елинор” пък е едно нелошо подобие на Милена от по-младите и години. Песните обаче както на тях, така и на останалите нови групи просто не бяха грабващи. Имаше някаква жица, пееха нещо, което трудно се разбираше, успя да се спретне и геройско пого пред сцената („хората с бирата”), но зле изпълнени кавъри на Нирвана и Рамщайн (бавно прокарах ръка по лицето си като чух „феноменалното” изпълнение на “Asche zu Asche” от женски вокал) няма как да реанимират ситуацията. Общото ми усещане беше, че тия хора си имат любима група/стил и в общи линии самоволно се вкарват в един коловоз, който просто ги обезличава. Не че Георги Минчев, „Сигнал” или „Щурците” не са правили кавъри, не са се вдъхновявали от Бийтълс & Ко - въпросът е, че когато го правят, успяват да вкарат и нещо собствено в музиката, превръщат я в нещо уникално. Нищо подобно не чухме снощи и това е просто тъжно. Тъжно, защото докато не дойде Звезди с „Аналгин” да изпълни няколкото им хитови песни като „Тя беше ангел” и Ахат-овата „Черната овца”, концерт в истинския смисъл нямаше. После се появиха за малко повече от половин час „Конкурент” и дозашиха положението. И някак си не хващам нишката, как може едни групи, които в общи линии са писали и свирили тия песни, когато голяма част от публиката (че и останалите изпълнители) е ходила права под масата, да могат в такава степен да наелектризират всичко и всички, а нашето поколение, което много по-добре трябва да разбира съвременните вкусове, да е толкова безцветно...

Дано по-скоро се намери лек за тая болест и тези момчета и момичета да намерят собствен стил. Днес, на втория ден на „Цвете за Гошо”, трябва да видим „Обратен Ефект”, „Уикеда” с инструменти под наем (откраднаха буса на групата с личните), Васко Кръпката, Сейкред, Мотив, Глобален Минимум и още няколко от по-младите банди. При всички положения настроение вчера имаше, ще има и днес, времето също е хубаво – разходете се до Южен Парк, ако не за друго, то поне да се порадвате на слънцето и малко хубава музика.


Допадна ли ви този материал? (6) (2) 3510 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Warhammer: Battle March
Ъруин Шоу: "Богат, беден"
Superhero Movie (2008)
U.D.O. - Dominator (2009)
Grey's Anatomy
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.