Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Forever Knight (ревю) - Барни Коен, Джеймс Д. Париот, Драма, Криминален, Сериали, Фентъзи, Блу Манкума, Гари Фармър, Дебора
SciFi Series: Forever Knight

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 09 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Излязъл на екран в началото на деветдесетте години, след пилотен епизод през 1989, прекъсван, продължаван, и така чак до 1996 г., за да бъдат излъчени всичките три сезона, "Forever Knight" е не само една от най-ранните изцяло собствени продукции на пробуждащата се канадска индустрия за фантастични сериали, но и един от първите въобще, базирани върху вампирската тема.

Разбира се, човек трябва да е способен да си затвори очите за отделни слабости на поредицата, за може да я оцени високо. Една част - в следствие на възрастта и епохата, в която е снимана, някоя година преди да застъпят ефектните екранни фантастики, което дава своето неизбежно отражение не само чисто технически, върху доста посредствените ефекти, но и при развитието на отделните епизоди - често порядъчно наивни. Или пък диалога, изпълнен по онзи характерен, попресилен, театралничещ маниер на по-вехтите серии, днес изглеждащ малко или повече смешен. Но, все пак - други времена.

Още една слабост е твърде стереотипният, недоразработен допълнително образ на нощните ловци, който наистина няма с какво особено да изненада техните почитатели. При все това, макар и най-вече антикварна, сериалът има своята стойност, съдържа някои оригинални хрумвания, които в допълнение към също малко наивния, но приятно лековат хумор и интересните понякога криминални случаи - също изпълнени по по-старовремски почин - го правят леко скучен, но не и чак неприятен за гледане.

Цялата история се върти около Ник Найт - древен вампир, навлязъл в деветото си столетие, който, вече уморен от нощния си живот, търси начин да се превърне отново в смъртен. Това няма как да не е свързано с изкупуване на безбройните му грехове, по пътя към възвръщането на собствената му душа, а каква по-удобна длъжност за това от тази на полицейския инспектор.

Всъщност, с течение на филма, цялата история придобива дълбочина, а епизодите са изпъстрени с паралели или контрасти между настоящия случай и картини от сходни преживявания от вампирските години на Никола - от френски произход, наистина - и сблъсъците му не само с неговия създател, но и с различни, понякога дори емблематични фигури от различни исторически периоди. Може би именно и тази двойственост на сюжета не му позволява да навлезе в прекалена детайлност както в съвремието, така и в миналото, но впечатленията постепенно се натрупват и действието малко по малко се уплътнява.

Нещо, което винаги доставя удоволствие на зрителя на екранната фантастика, е да види някои от любимците си като по-млади, и във "Forever Knight" няма да остане разочарован. В главната роля е Жеран Уин Дейвис, който тормозеше доста ефективно д-р Сандстрьом и компания като Ридълмайер в "РеГенезис", а далеч по-популярна физиономия е Найджъл Бенет - дали за почитателите на "ЛЕКС", или онези на "Пси Фактор". Едва ли има пък сериал в жанра от последните - както излиза - десетилетия, който да мине без Кристина Кокс, появяваща се като Жана д'Арк в няколко епизода. В повече от двадесет човек може да се срещне и със значително по-младата Лиса Райдър (Бека Валънтайн, "Андромеда"). Друго познато лице е Катрин Дишър, макар и този път от малко по-стар сериал - "Война на световете" от края на осемдесетте.

В резюме, "Forever Knight" едва ли е сериал, който бих препоръчал чак толкова горещо, но все пак, за заклетите почитатели на фантастиката от малкия екран би могъл да представлява интерес. А като такива, едва ли ще останат и чак толкова разочаровани.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 3094 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.