Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Варли и неговата трилогия "Гея" (ревю) - Джон Варли, Научна фантастика, "Demon", "Titan", "Wizard", Американска литература
Джон Варли и неговата трилогия "Гея"

Автор: Ангел Генчев, петък, 08 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Джон Варли е един от онези единици автори, които без прекомерно усилие вероятно могат да бъдат наречени даже гениални. И за да не звучи това напълно голословно, на помощ идва вездесъщата статистика. При положение, че съвсем скромната му библиография до момента се състои от едва единадесет новели, шест от които при това обединени в две трилогии, а освен тях - пет сборника разкази, американският фантаст е носител на три награди "Небюла", две "Хюго" и ни повече, ни по-малко десет отличия "Локус" на едноименното издание, които са може би и третия най-престижен приз в жанра. Както и на "Юпитер", и на "Аполо", и разнообразни по-малки отличия. Общият брой на номинациите му пък вече се измерва в десетки, като само за "Хюго" те са дванадесет.

Онова, което го прави толкова високо ценен е невероятната му способност да изгражда едновременно логични, но и различни, фантастични светове, издържани както стилно, така и с огромно внимание дори към малкия детайл. В същото време обаче, съвсем не е трудно да се открият идеите, които авторът лансира, както и паралелите с една или друга тенденция на съвремието. Съвсем не случайно Джон Варли често е сравняван с Хайнлайн като начин на изложение и дълбочина, допълнително към което може да се намери принципно сходство и в отношението им към понякога намирани за скандални теми като религиозната и сексуалната свобода, и прочее чувствителни аспекти от психологическия образ на обществото.

Разбира се, това най-добре може да се види при най-крупните му произведения, и цикъла за Гея, съставен от три новели - "Титан", "Магьосница" и "Демон" не прави изключение. Действието пренася читателя във вътрешността на необичаен, изкуствен тороиден свят, разположен в орбита около Сатурн - създаден обаче не от човека, а от прастара космическа раса, обитаваща междузвездното пространство от дълбините на времето. Свят полужив, управляван от капризно и антично своеобразно божество, не напълно с разсъдъка си, населяван от разнообразни колоритни творения на помраченото му съзнание.

В подобна неблагоприятна атмосфера се озовава екипажът на изследователския кораб "Рингмастър" - първоначално на практика в плен, а по-късно във все по-голямо взаимодействие със заобикалящата го среда, което с течение на действието се пренася и в по-голям план като комуникация между Гея и Земята, като тази привидна тавтологията далеч не е толкова случайна. Всъщност, в този бъдещ еволюционен момент самата Земя е придобила доста изкривен вид, при това на места с доста екстремни отклонения от онова, което днес приемаме за нормално.

В интерес на истината, наистина е трудно да се предаде накратко изключително богатата картина, описана от американския фантаст в неговата трилогия, която отвъд технологичните, психологически или прогностични линии на сюжета притежава и силно динамична приключенска жилка, с бързо темпо, множество поврати и промени на пейзажа. Дори нещо повече - бих казал, че един прочит далеч не достига, за да може човек да се наслади пълноценно на всичките и аспекти. Което обаче всъщност е още една причина трилогията на Варли да може спокойно да се приеме за едно от най-добрите произведения на научната фантастика въобще.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3301 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.