Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Големи изобретатели: Едуин Ленд (1909-1991) (статия) - Биография, Оптика, Физика, Едуин Ленд, Изобретения, Полароид, Фотография
Големи изобретатели: Едуин Ленд (1909-1991)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 07 май 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едуин Ленд е едно от известните имена сред множеството изобретатели на двадесети век, чиито принос към ежедневието далеч не е малък. Американският физик-практик е онзи, който изобретява механизма за моментални снимки и основава компанията "Полароид", а освен това, на негово име са регистрирани повече от петстотин изобретения, основно в областта на оптиката.

Ленд е роден на този ден, 7 май, преди точно сто години, през 1909, в Бриджпорт, Кънектикът. Семейството му е съвсем обикновено, скорошни емигранти в САЩ, като баща му притежава пункт за изкупуване на метални отпадъци.

Младият изобретател проявява интерес към оптиката още в училищните си години, а талантът, както и стабилното положение със семейния бизнес му позволяват да влезе в Харвард, където изучава неорганична химия. Още по това време прави и първото си изобретение - поляризиращи лещи за автомобилни фарове, с чиято помощ да се намали светлината, отиваща в очите на насрещните шофьори, докато все пак пътят остава достатъчно осветен.

Изобретението му се приема доста добре, и въодушевен от успеха си, Ленд изоставя обучението си и се премества в Ню Йорк, където продължава работата си върху различни варианти на поляризационни филтри. През 1934 г. най-сетне получава и първия си патент върху подобни материали, както за доразвит вариант на предишното си изобретение - незаслепяващи фарове - така и за ново поколение светофилтри с фотографско приложение.

През 1937 г., вече в Кембридж, Едуин Ленд основава и прословутата си компания, специализирана именно в оптичната техника. По време на Втората световна война, бързо получава и военна поръчка, и продължително време "Polaroid Corporation" е един от водещите производители на военна оптика - прибори за нощно виждане, перископи, бинокли и т.н. Успехът и докарва до там, че Ленд дори получава държавна поръчка да разработи система за самоуправление на снаряди, ориентиращи се по инфрачервено излъчване.

През 1946 г., вече след войната, Ленд съумява да разработи и най-известното си творение - фотоапарат, съчетаващ процеса на вземане и обработване на снимки в едно. Демонстриран през следващата година, първият "Полароид", все още черно-бял, извършва това за само една минута. Още година по-късно, през 1948, полароидните апарати излизат вече и на обществения пазар, при това на напълно достъпна цена, радвайки се на невероятен успех.

В следвоенните години Едуин Ленд участва и в разработката на американските авиационни и космически проекти, особено при изработката на фотоапаратура за целите на военното разузнаване, в частност - разузнавателни самолети - и достига дори до съответния съвет за военно-техническо планиране при президента на Съединените щати.

През 1963 г. вече се появява и първия цветен "Полароид", а през 1972 г. - и първата автоматизирана камера на компанията. Въпреки големия успех на всички тези начинания обаче, през 1975 г. Ленд бива свален от поста директор на собствената си компания, а през 1980 г. дори е прогонен от нейния съвет. Причината е нежеланието му тя да бъде окрупнявана или сливана с други с цел реализация на монопол върху техническите идеи.

Със своите над петстотин патента обаче, Ленд остава в историята на отминалия век като един от най-продуктивните изобретатели в сферата на оптиката, и ненапразно е удостен с най-високата награда в САЩ - Медалът на Свободата, и почетен докторат от Харвардския университет.

Големият оптик умира на осемдесет и една години, на 1 март 1991 г., оставяйки обаче след себе си огромно наследство изобретения, намиращи реализация в практиката и до ден днешен.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3844 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Edguy - Tinnitus Sanctus (2008)
Великден
Marley & Me (2008)
Кърт Вонегът: "Кланица 5"
In Bruges (2008)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.