Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Match (1999) (ревю) - Мик Дейвис, Комедия, Айла Блеър, Алън Шиърър, Бил Патерсън, Дейвид О'Хара, Дейвид Хеймън, Джеймс Коз
The Match (1999)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 06 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Мачът (1999)

Британците сигурно са единствените, на които би им хрумнало да направят комедия на чисто футболна тематика. И то не в смисъл да се вземе някоя настояща или бивша звезда и да се остави да подритва коженото кълбо по екрана, а за царя на спортовете като начин на живот. Играта, която е в кръвта на почти всеки божи дишащ жител на Острова и на голямо множество извън него, особено ако пък съответният е от мъжки пол.

Разбира се, за пример веднага може да се вземе "Гаднярът", който наистина е значително по-стойностен като филм, а и присъствието на Вини Джоунс там е просто неотразимо, но това съвсем не означава, че малко по-старият от него "Мачът" няма своите достойнства. А за последното пък със сигурност свидетелства присъствието на имена като Том Сайзмор, Дейвид О'Хара, Макс Бийзли или ветерана Йън Холм - може би не най-най-големите фигури в средите на киноизкуството, но все пак достатъчно добре познати. Без да споменаваме Пиърс Броснън, който прелита за момент.

Историята всъщност е семпла, но за сметка на това чаровна - в градче някъде из дълбините на Шотландия тече стогодишно съревнование между два конкурентни пъба. Басът гласи, че футболният отбор на единия ще победи този на другия в сто последователни срещи, и ако това се случи, той ще бъде закрит. И колкото и абсурдно да звучи, деветдесет и девет пъти това вече се е случило, и предстои стотната, решаваща среща на отчаянието.

Макар че сюжетът е доста невинен и непретенциозен - като, сигурен съм, сте се досетили, че тимът на губещото заведение е съставен от пълни смотаняци - и въобще не става дума за някакъв епичен героизъм и победа на духа в кървава схватка до последен дъх (всъщност, този точно момент го има, но просто обстановката не би ти позволила да го вземеш насериозно), то типично британският подход към комичните моменти и по принцип може да донесе достатъчно забава. За любителите на футбола обаче, или по-специално на английския, има и допълнителна тръпка. Враждата на терена, както навсякъде другаде, между Англия и Шотландия е добре известна, вътре в самата Шотландия - също - и добре премерените реплики в тази насока наистина могат да доставят удоволствие. А пикът на същата, с появата на Алън Шиърър, е просто незабравим - може би най-култовият момент в цялата лента.

Отделно от всичко това обаче, "Мачът" дава и една друга възможност, която може би е по-ценна. Популярният образ на британеца, особено из чуждестранното кино, е именно на леко затлъстял тип, който с халба пиво в ръка подскача възторжено из пъба след поредния гол на любимия си отбор. Нещо, което тази иначе лекичка комедия поне отчасти шаржира, представяйки подобна визия, но вече през очите на самите жители на Албиона.

Но подобно нещо се забелязва специално ако човек тръгне да търси невероятно дълбок смисъл в един филм, който всъщност е приятна разтуха, и без да е страшно велик, запълва забавно час и половина. Което, в крайна сметка, е и най-ценната му черта.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3118 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.