Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Lacrimosa - Sehnsucht (2009) (ревю) - Готик метъл, Lacrimosa, Нови албуми
Lacrimosa - Sehnsucht (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 06 май 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Lacrimosa - Sehnsucht
2009, Hall of Sermon

Line-up:
- Anne Nurmi - vocals, keyboards
- Tilo Wolff - vocals, piano
- Jay P - guitars, bass
- Gottfried Koch - guitar
- AC - Drums
- Sascha Gerbig - guitars

Tracklist:
1. Die Sehnsucht in Mir (The Longing in Me); 2. Mandira Nabula; 3. A.u.S.; 4. Feuer (Fire); 5. A Prayer for Your Heart; 6. I Lost My Star in Krasnodar; 7. Die Taube (The Dove); 8. Call Me With the Voice of Love; 9. Der Tote Winkel (The Blind Spot); 10. Koma (Coma) (7:46)

Немско-финландският дует Лакримоза, който понастоящем се помещава в Швейцария, твърде отдавна си е заслужил името сред любителите на готика, и сякаш няма нужда от прекомерно представяне. Ане Нурми и Тило Волф съумяха да издадат девет албума за последните осемнадесет години, и четиригодишното им отсъствие определено се усети сред почитателите на жанра. За радост, новата им тава най-сетне е тук, а за още по-голяма - последното им отроче е с една дума великолепно.

Всъщност бандата доста еволюира и показа доста различни лица през цялото това време - от петдесетминутната тотална депресия, която представляваше дебютният им "Angst" през толкова отдалечената 1991 г., през разнообразни смесици на готик, хеви, класика, дори рок, с различна тежест и различен оттенък, та до днес. Не си спомням обаче да са издавали чак толкова разнообразен и същевременно майсторски албум, колкото "Sehnsucht". И тъй като няма какво повече да кажа за изпълнението му, освен че е перфектно, ще се спра накратко на отделните парчета. Нещо, което правя по изключение, но тъй като всяко от тях носи различно настроение, си заслужава опита.

"Die Sehnsucht in Mir" е доста класически готик в стила на бандата, но изненадите в албума тепърва предстоят. Второто парче всъщност е и това, което на мен лично ми стана любимо още от първото слушане - ако можете да си представите, че съществува нещо като готик-шансон, с неизбежните акордеони, разбира се (или клавири, които ги имитират, не съм напълно уверен, не че е от толкова голямо значение), то това е "Mandira Nabula". Невероятно жизнено и наелектризиращо парче, дори и на местата с драни вокали и здрав насечен ритъм, влизащо в пълен контраст със следващата "A.u.S.", с депресивната си мелодия, протяжните електронни клавири и леко продраните вокали, напомнящи малко най-античната Лакримоза.

За сметка на това, "Feuer" се приближава вече значително повече до класическия хеви-готик, стига да не броим детския хор. "A Prayer for Your Heart" на свой ред това е стилно изпълнение по каноните на класическия готик, с меки женски вокали и без прекомерни разпявания, което би правило чест на доста банди с фронт-дама. Едва ли е голяма изненада, че последващата "I Lost My Star in Krasnodar" е мощно парче с наподобяващ маршов ритъм - с подобно заглавие човек трудно би очаквал и друго.

Атмосферната "Die Taube", с почти класическото пиано като основен инструмент, на свой ред оставя коренно различни впечатления, на отделни места дори малко ала-Енио Мориконе. Съвсем друго обаче е усещането от "Call Me with the Voice of Love", мелодичен, леко монотонен алтернативен рок, където клавирите са съчетани с акустична китара.

Като за финал, "Sehnsucht" предоставя и две по-солидни парчета - "Der Tote Winkel", хеви, примесено по доста любопитен начин с цигулки, и със смесен вокал, и "Koma", също с интересен основен мотив и солидна китарна работа през по-голямата си част и леко рамщайнско звучене, което без никакво съмнение ще допадне на любителите на модерния алтернативен метъл.

Всъщност това е и момента, в който спокойно можете да си пуснете албума от начало, за да му се насладите за пореден път. Защото без никакво съмнение, резултатът от четиригодишното очакване си заслужава по всеки един параграф.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 2634 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.