Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кен Киси: "Полет над кукувиче гнездо" (статия) - Американска литература, Кен Киси, Реализъм
Кен Киси: "Полет над кукувиче гнездо"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Няма какво да се лъжем - много ми е трудно да пиша за подобна книга. Честно казано и авторът - Кен Киси - остава пълна мистерия за мен; не съм чел нищо друго написано от него, пък и не съм много сигурен дали има, да не говорим за преведено у нас.

Тъй или иначе: "Полет над кукувиче гнездо".

Познавате ли ..гнезденето.. на кукувицата? Странна птица е тя. Ако въобще до този момент сте си мислели, че гнезди - откажете се, грешите. Кукувицата снася яйце в чуждо гнездо, избутвайки някое от бъдещите отрочета на нещастната птица, и "родителите" отглеждат кукувичето като свое собствено. Така е то.

Имало едно време една лудница. В тази - лудница - една налудничаво стриктна сестра се опитва да наложи своя подреден мироглед върху група доброволци със сравнително поносими отклонения. Ала уви - новото попълнение, препълнено с борбен и бунтарски дух, не дава признаци да се готви да се подведе по заложената схема.

Звучи грубо и плоско като сюжет. Е, поне за първото не остават никакви съмнения... "Полетът" ще ви завърти в сложен калейдоскоп от психопрофили, който едва ли наитина подлежи на същинско описание, по-скоро остава в сферата на впечатленията - къде собствени, а къде пречупени през особения мироглед на разказвача - умело претендиращ за глухоням индианец. Всъщност това е едно от нещата, които най-много липсват на филма. А той е добър опит за интерпретация, актьорският му състав е блестящ, начело с вездесъщия Джак Никълсън, играта - безгрешка, но... усещането все пак изостава.

Освен, най-повърхностно, да бъде книга за борбата на човека срещу пороците на системата и йерархията, като че ли "Полет над кукувиче гнездо" задълбава и в много по-изконни пороци - човешките - в каквито могат да се превърнат онази прословута адаптируемост на човека, да не говорим за примирението. Разбира се, и за взаимоотношенията, поставени на изпитание в твърде особена среда.

С две думи, романът е наистина впечатляващ. Даже мисля, че не е твърде тежък, макар и особен. И - разбира се - го препоръчвам горещо, и с две ръце :")

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2870


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 10553 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.