Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Moonlight (ревю) - Рон Козлов, Тревор Мънсън, Драма, Сериали, Фентъзи, Алекс О'Лафлин, Браян Дж. Уайт, Джейсън Доринг,
SciFi Series: Moonlight

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, сряда, 29 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Стилен, но за жалост кратък - "Лунна светлина" е още един от фантастичните сериали, които не успяха да издържат на напрежението, с което се характеризират последните години на този телевизионен фронт, и остана на екран едва с шестнадесет епизода.

Няма как веднага да не се направи паралел с "Досиетата на Дрезден", не толкова поради това, че тематиката им е сходна - тук фентъзито е ограничено до вампири - а по-скоро от страна на близката времева рамка, 2007-2008 г., и най-вече заради големия потенциал, който така и си остана нереализиран. Факт, показателен и за вкусовете понастоящем, и за това, че вълненията, които бушуваха из индустрията по това време, все пак успяха да погубят и някои наистина добри идеи.

Историята на сериала всъщност съвсем не е непозната - темата за злото, преминало от другата страна на илюзорната граница, съществува от край време, особено при подобни произведения. В случая, в лицето на Мик Сейнт Джон - чаровен, около стотина годишен вампир, който в следствие на разочарованието си от нощните си сродници като цяло, а в частност от своя наставник, се обръща към една от горе-долу подходящите за новата си същност професии. Както бихте се досетили - детективската.

В интерес на истината, неизбежно трябва да добавя, че ако трябва да се търсят сходства, то "Лунна светлина" наподобява изключително силно един позабравен, но доста стойностен канадски сериал от края на осемдесетте години, носещ името "Forever Knight" - който и по принцип е един от пионерите при чисто вампирската тематика на малкия екран, изпреварвайки с няколко години "Бъфи" и "Ейнджъл".

Това, което го пък отличава от последните два, както и от "Кръвни връзки", с който се появиха - и залязоха - горе-долу по едно и също време, е че за разлика от всички тях се разполага повече в драматичната, малко романтична ниша. Което не значи, че известен екшън, приключенски моменти или доза комични ситуации отсъстват, нито че случаите, с които главния герой се занимава, са безинтересни или предвидими, но водещият мотив е по-скоро еволюцията на персонажите. Съответно, сериалът не е и толкова ефектен, далеч не изпълнен с латексови маски и костюми или разноцветни светлинки, били те пищни или не, но това по никакъв начин не наврежда на качествата му.

Всъщност, затова е и толкова жалко, че "Лунна светлина" прекъсна твърде преждевременно - просто подобен тип развитие изисква малко повече време. Въпреки това обаче е поредица, която заслужава вниманието на любителите по-специално на вампирските истории.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 5515 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.