Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Outlander (2008) (ревю) - Хауърд МакКейн, Дирк Блекман, Екшън, Приключенски, Бейли Могън, Джеймс Кавийзъл, Джон Хърт, Ейдън Ди
Outlander (2008)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 26 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Чуждоземецът (2008)

Често след някой нов екшън или приключенски филм, човек може да си каже, че вече не ги правят като едно време. Особено пък ако е навъртял малко повече години и, най-вече, малко повече лента зад гърба си. И то в смисъл не на конкретните качества на отделната продукция в частност, положителни или отрицателни - без значение - а като цялостно усещане. Просто по времето, когато се снимаха такива като "Конан", да речем, очакванията и изискванията бяха съвсем различни от тези, които публиката има днес.

За радост на почитателите на малко поостарялата традиция, "Чуждоземецът" е филм, който неусетно ще ги върне към онези позабравени времена - с една идея поизлъскан откъм ефекти, неизбежно, но носещ точно онзи дух. При това направен изненадващо добре и въпреки близо двата си часа - гледащ се на един дъх.

Съвсем накратко, Кейнън - космически корабокрушенец в земното минало, по-точно викингските земи около осми век, трябва да се изправи срещу звяра унищожил собствената му планета. Самият звяр, на свой ред, е доста подобен на митичните дракони, което неизбежно води първоначално до недоверието, а по-късно - до подкрепата на местните обитатели. А те на свой ред се намират по средата на поредния от вечните си локални конфликти, което допълнително усложнява обстановката.

Наистина семпличък сюжет, неизбежно е да се направи паралел с легендата за Беоулф, а от чисто филмова гледна точка - известни допирни точки могат да се намерят също с "Тринадесетият воин", например - но това съвсем не означава слабо изпълнение, в общия смисъл на думата. Трябва да се признае на сценариста и режисьор Хауърд Маккейн, който непосредствено след това снима последната до момента част на "Подземен свят", че е отделил доста внимание на отделните елементи. От една страна костюмите и ефектите, които са повече от задоволителни, и заедно с малко епичния по звучене саундтрак създават точно нужната атмосфера. От друга, уцелил е и темпото, в това число няколкото ретроспекции към оригиналните епизоди, свързващи Кайнен и Моорвен, и като цяло - добрата сплав от фантастика, митология и исторически фон, без нито едно от тях да изпъква или да е водещо. Разбира се, лентата не претендира за някаква специална акуратност - в крайна сметка не е историческа - но отделните присъстващи елементи са примесени доста умело.

И като за финал на това идва съвсем не непознат, но и подходящ актьорски състав, сред който освен Джон Кавийзъл ("Страстите Христови"), в главната роля, своето място са намерили София Майлс ("Подземен свят", "Тристан и Изолда"), Рон Пърлман и ветеранът Джон Хърт.

Като единствена по-голяма забележка, все пак два часа са може би съвсем малко в повече - без да се усеща някакво прекомерно разтегляне, тук-там има известно количество излишни моменти. Но в крайна сметка, те не развалят кой знае колко, ако ли въобще общото впечатление, и за малка или по-голяма изненада, "Чуждоземецът" се оказва филм, който може да достави доста голямо удоволствие на почитателите на жанра.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3213 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.