Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: What Just Happened? (2008) (ревю) - Бари Левинсън, Арт Линсън, Драма, Комедия, Брус Уилис, Джон Туртуро, Катрин Кийнър, Кристен Стюарт,
What Just Happened? (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 24 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тайните на Холивуд (2008)

Какво всъщност се случи, наистина? Холивуд си направи доста сполучлив автошарж с емблематични лица на преден план, а ако трябва да сме наистина честни - не е като да няма защо. Ако се обърнем обаче към българското заглавие, има и един друг аспект на цялата идея - ако в Холивуд смятат, че "Тайните на Холивуд" са тайни за когото и да е, това ще е безкрайно озадачаващо. Защото едва ли има малко по-запален кинозрител, на който просто да не му е ясно, че водещата в световен мащаб киноиндустрия с една дума е точно това. Индустрия.

Но, да - всъщност точно в тази обществена тайна се опитва да ни просветли творбата на Арт Линсън, автор и на едноименната книга. Ами - благодаря, ама за какво? Не че филмът е тотално безинтересен сам по себе си, но интригата му е по-скоро в това кой представител на иначе галактическия актьорски състав каква щуротия точно ще извърти. Но дори и фактът, че актьорите са ексцентрични, като всички хора на изкуството - нещо повече, на тях просто им се налага да бъдат такива, за да привличат нужната доза внимание - го знае едва ли не всяко дете.

Та какво всъщност се случи - притиснат от сроковете, от хората, с които му се налага да работи, от семейните си неразбории, Бен, по призвание продуцент, се мъчи всячески не просто да докара поредната холивудска лента до завършек, да додрапа до фестивала в Кан, но все пак да постигне и успех. Наистина, заобикалящите го са кой от кой по-налудничави, при това всеки по различен начин, което го принуждава да балансира и жонглира помежду им по едва ли не невъзможни траектории.

Забавно е, спор няма, пък и Бари Левинсън е повече от опитен режисьор, а колкото до Робърт де Ниро, подвизаващ се в главната роля - той е актьор с толкова многократно доказвани качества, и също не по-малко стаж зад гърба си, че вероятно и в латиноамерикански сериал да се снима, пак ще го направи стилно. Пък и Шон Пен, и Брус Уилис, който е особено готин в случая, Джон Туртуро, Стенли Тучи, израстващото поколение в лицето на Кристен Стюарт - при подобно съзвездие едва ли не само имената биха могли да играят, а и никой не очаква самите актьори да не го направят. Което е валидно - актьорската игра е точно на нивото, на което се предполага.

Въобще, на теория във филма присъства всичко, заобикалящо холивудските заводи за лента - и светската част, и личната, и чисто трудовата, и въпреки това, след края му ти е останало точно нищо. Да, посмял си се тук или там, малко или повече, погледал си малко добро изпълнение - и точно толкова. Зад него просто няма нищо, което да те впечатли, изненада и по какъвто и да е повод да запомниш.

И в този ред на мисли, за себе си не мога да преценя на каква ли аудитория би допаднал подобен филм - на киноманите е много вероятно да доскучее, въпреки всичките си положителни аспекти, точно поради гореизказаните причини. От друга страна, може би пък точно те ще са в състояние да го оценят, тъй като силната му страна е именно иронията, с която се обръща Холивуд сам към себе си. От трета - като чиста комедия е повече от приличен, но като тематика, и в комплект с тематиката си - съвсем не толкоз. Може би затова остава да прецените сами за себе си дали това, което представлява, би ви било интересно, и дали си заслужава само заради едните актьори и - или - комичния елемент.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3384 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.