Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ъруин Шоу: "Богат, беден" (ревю) - Ъруин Шоу, Съвременна проза, "Rich Man, Poor Man", Американска литература, Съвременна американска пр
Ъруин Шоу: "Богат, беден"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 23 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Изключително приятно е, когато издателите се решат да ни напомнят, че хубавата книга не е зависима от тока на времето, и както можеш да я намериш сред чисто новите заглавия, така и сред модерната класика, пък дори и в литературата от преди векове.

Ако сте гледали онази забележителна телевизионна адаптация с участието на Питър Строс и Ник Нолти - двама далеч не безизвестни актьори - то вероятно имате не само известна, но и доста пълна представа за какво се разказва в книгата. Подобно на "Завръщане в Брайдсхед", и тук екранизацията върви изключително плътно до оригиналния литературен текст - макар и, естествено, да не може да пресъздаде всичко онова, което една книга дава на читателя си - и удоволствието не е от съвсем същия тип.

Ъруин Шоу не изгражда някакъв непознат, изцяло нов свят, не ни представя някакви чудати, странни и неразбираеми герои - даже напротив. Точно обратното, това е историята на едно обикновено емигрантско семейство в страната на неограничените възможности. С всичките му проблеми, с нормално и чисто човешките взаимоотношения между отделните му членове, както и между тях и заобикалящия ги свят. С онова, което се е случвало по време и след Втората световна война, толкова далеч от фронтовите линии, колкото е Америка.

Е, естествено, американският новелист не е избрал най-скучния или най-типичния семеен модел, който надали би бил интересен и на най-заклетия критик. Семейството търпи своите сътресения, всеки върви по своя собствен път - майката и бащата дори трудно се понасят, а единият брат е озлобен спрямо целия свят.

И въпреки това, какво прави "Богат, беден" толкова хубава книга и модерна класика? Освен забележителните качества на Шоу като разказвач, които навярно биха изпъкнали дори да ни разкаже най-тривиалната история, която би се превърнала в нещо интересно, романът съдържа много повече в себе си. От една страна - вярата на автора в това, че индивидът не винаги се определя от заобикалящата го среда, от друга - убедителната и жива картина на живота по онова време. Всичко това допринася за едно качествено ново изживяване у читателя при срещата му с литературата. Такова, каквото може би много рядко, в много малък процент дори от класиката като цяло, и модерната - в частност - се среща.

В резюме, любителят на качествената книга може единствено да изпитва радост от факта, че подобна творба отново излиза на българския пазар, и дава възможност на онези, които са пропуснали да се запознаят с нея да го направят. Нарочно не разказваме повече от самата история на семейство Джордах, защото произведението на американския писател заслужава човек лично да се запознае с него. Лично да узнае как се развива живота на Гретхен, Рудолф и Том и техните родители.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 7943 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.