Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Cortex (2008) (ревю) - Никола Букриф, Фредерик Моро, Криминален, Андре Дюсолие, Жулиен Боаселие, Клер Небу, Клод Перон, Мар
Cortex (2008)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 20 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Стане ли дума за класическо крими, винаги можеш да разчиташ на френската или английската школа. Както по отношение на литературата, независимо дали ще споменем класиците Агата Кристи, Артър Конън Дойл или Жорж Сименон, така и при седмото изкуство, в по-модерни времена.

В интерес на истината, подобни филми напоследък сякаш се появяват по-рядко. На широкия екран далеч по-добре се възприемат по-ефектните, но не толкова оплетени мистерии, в което не е като да няма резон, а въпреки че отделни телевизионни канали все още получават своя дял качествена кримка, далеч не толкова често пълнометражните успяват да се наложат над сериалите. Пък и аудиторията на малкия екран отдавна е започнала да се свива, което съвсем нормално не стимулира особено заснемането им.

При всички тези предпоставки, нямаше как да не ми е любопитна сравнително новата френска лента "Cortex", и съвсем в реда на нещата не останах и разочарован. Без да се нарежда сред големите постижения на европейската школа в областта на криминалните мистерии, тя ми предостави точно това, което очаквах - стабилна интрига и постепенно развитие, задържащо интереса в продължение на целия филм. Както разбира се и добра кинематография и актьорска игра, която като цяло заслужава положителна оценка.

Сюжетът в няколко думи - пенсионираният комисар Бойе, страдащ от болестта на Алцхаймер, в крайна сметка се озовава в клиника, където обаче сякаш се случват странни неща - или поне така говори професионалният му инстинкт. Съответно, той се опитва да разплете мистерията, макар че доколко съмненията му са плод на реални събития и впечатления, доколко на объркването, причинено от болестта, е донякъде съмнително. Естествено възникват и пречки, свързани с обстановката, с персонала, с правилата на заведението - като цяло, въпреки не толкова непознатата водеща идея, резултатът е без съмнение добър и любителите на жанра едва ли ще останат разочаровани.

Разбира се, "Cortex" има и своите слаби страни. Опитният Андре Дюсолие прави силна, може би не най-добрата на страдащ от Алцхаймер, но все пак запомняща се роля, но пък не получава особено солидна подкрепа от поддържащия състав. И вместо да изпъкне още по-силно за наслада на зрителя, на места изглежда, все едно изкарва целия филм на гърба си. Също така, в отделни моменти изглежда като че ли развоят на действието се затлачва и темпото е малко по-бавно от необходимото. Действително, за класически криминален филм това не е най-голямото препятствие, но до известна степен може да подразни навикналия на по-динамични ленти зрител. И за финал - финалът е малко изкуствен, макар и логичен спрямо случилото се на екрана.

Всички тези неща обаче не са достатъчно натрапчиви, за да могат да се нарекат чак разочароващи - дори и леко да развалят усещането - и като цяло отново можем да кажем, че откъм Франция получаваме хубава, приятна за гледане криминална лента. И ако обичате жанра, за около два часа можете спокойно да се отдадете на тази си слабост.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2688 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.