Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: D'autres mondes (2004) (ревю) - Ян Кунен, Доминик Фосет, Документални филми, "Other Worlds", "Други светове", Кинопремиери, Мистика,
D'autres mondes (2004)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 16 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Други светове (2004)

Поречието на Амазонка и до ден днешен продължава да крие огромно множество изненади и тайни, които могат да обогатят всевъзможни потоци на човешкия стремеж към познание - и области на самото него - в което отношение изконното население не прави изключение. И то не само от гледна точка Южна Америка като люлка на изчезнали цивилизации, но и като съвременни обитатели.

Наистина, мирогледът, традициите, вярванията, начинът на живот на тамошните индианци не е много познат и рядко се превръща в обект дори на документални филми, и по това отношение "Други светове" на френския режисьор от холандски произход Ян Кунен се превръща в доста любопитна лента, с опита си да хвърли известна върху шаманизма, върху богатия вътрешен свят на тази култура, силно примесен с материалното битие. Дали, или по-скоро доколко успява е малко спорен въпрос, за който ще стане дума в идните редове, но колкото и да го прави, се усещат наистина сериозните разлики между модерния, било то европейски, американски, а дори напоследък и далекоизточен - въпреки значително по-философската натура на човека от Далечния изток - начин на живот, и местния, може би технологично по-притимивен, но духовно ако не по-извисен, то поне по нищо не му отстъпващ. Та, както казах, в това отношение филмът представлява безспорен интерес.

В каква степен обаче успява да се пребори със задачата французинът е малко по-различна тема, затова нека я разгледаме малко по-обстойно, като започнем с излагането на фактологията. Въпреки че е документален и въпреки тематиката си, "Други светове" не претендира да бъде научнопопулярен филм. Макар и не твърде обстойно, дава общо взето достатъчна представа за основните неща, някои любопитни факти и подробности, и като цяло може да се нарече задоволителен, дори и да остава видимо почва за още доста информация. Друг е въпросът с някои доста откровени и странни спекулации от страна на гостуващите лица, които определено ще оставят горчив вкус в устата на по-скептично настроените, а на любителите на популярните продукции като цяло вероятно ще направи впечатление и липсата на поне загатната ответна гледна точка. Но, отново повтарям, филмът не е научнопопулярен, и струва ми се е добре да го имате предвид от самото начало.

Тези неща дори не са особен проблем, но такъв има, при това сериозен. Подходът, който Кунен е възприел при изграждането на своята история, е сравнително несвойствен - фактите и интервютата с местни жители или гости се смесват с разказа за неговите собствени преживявания под въздействието на психотропните вещества, използвани от тамошните шамани, и въпреки че уплътняват до известна степен общо казаното, са ако не друго, то по-трудно възприемчиви. Склонен съм да предположа, че такова изживяване просто не подлежи на описание, и сякаш идва малко излишно. Но все пак щеше да е по-приемлива част от филма, ако не трябваше да се развива на фона на някакви почти негледаеми сюрреалистични анимации, които дори и да приемем, че илюстрират неговите видения, и дори да го правят абсолютно коректно, могат да предизвикат най-вече пристъп на мигрена. Може би просто защото публиката не е поела същите опиати. Почти бях готов да ги преглътна и спомена мимоходом, ако не бяха последните пет-шест минути, заети само от тях, на фона на местни напеви - за които също трябва да спомена, неизбежно, че не са особено мелодични. А и по принцип цялата операторска работа е странна.

Всички тези детайли ми оставиха смесени, по-скоро с лек негативен уклон впечатления, но последния да речем може да се отдаде на факта, че принадлежа към споменатата по-горе скептична група. Но все пак имайте едно на ум - в "Други светове", който ще се излъчва в Дом на киното от утре, 17 април, има какво да се види, но има и подводни камъни, които могат да ви оставят разочаровани.


Допадна ли ви този материал? (2) (2) 3742 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.