Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Argentine (2008) (ревю) - Стивън Содърбърг, Питър Бучман, Биографичен, Военни филми, Драма, Исторически филми, Армандо Риеско,
The Argentine (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 14 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Че: Аржентинецът (част 1) (2008)

Впечатлен съм. От това как един филм може да прилича на урок по история и едновременно с това да показва страстите и въжделенията на участниците в нея. Как една лента за събития, които разделят мненията на две противоположни страни, може да остане дистанциранa от събитията. От реализма, който почти винаги, когато се доближава до максималното, е скучен, но се оказва, че може и да не е. От играта на Бенисио дел Торо. Или иначе казано съм впечатлен от „Аржентинецът” – филм за живота на Ернесто Че Гевара.

Режисьорът Стивън Содърбърг и сценаристът Питър Бучман безспорно са свършили добра работа. От много време не бях виждал война, дори партизанска, пренесена на лента с усещането, че когато умират хора, няма героизъм или красота – защото винаги е грозно. Представена като малки периоди на бой и дълги и тежки времена на преходи и мъчително чакане. Всъщност именно последното е най-тежко, защото оставя време да мислиш – за смъртта, другарите, каузата. И това се вижда.

Стивън Содърбърг бе казал, че лентата ще е максимално честна. Действително е така. Използването на архивни кадри допринася за това, но в най-голяма степен помага непоказването на отношението на създателите на филма към събитията. Няма добри, няма лоши – решението кой какъв е е в ръцете само и единствено на зрителя. Събитията просто са пресъздадени на лентата, брилянтно и откровено.

Ликът от фланелките, който неведнъж и дваж сме виждали, се е превърнал в жив, дишащ човек, придружаващ Фидел и помагащ за осъществяването на революцията в Куба. Причините или ако щете повода – зависи каква мотивация припишете на Фидел за отстраняване на властващите в онзи момент, са изложени. Фактите са такива, каквито са, но крайният резултат не се засяга. Защото би оцветил лентата политически. А тя няма такава цел. Пък и всеки, който някога е чел вестници или пък гледал телевизия, е запознат с ефектите след описаните събития и има мнение дали на Острова на свободата след тях се живее по-добре или по-зле.

На някого, привикнал да вижда войната като зрелище, политиката - като нещо вълнуващо, изпълнено със съдбовни интриги, засягащи съществуването на човечеството и света като цяло, лентата може да се стори странна и може би скучна. Да, ефектите са по-малко, но при стрелба чуваш свестеното на куршумите, сблъсъка на парчето олово с плътта и това смразява кръвта. Не е зрелищно – даже точно обратното – грозно е. Истинско е.

Може би би било интересно да отбележим, че усещането от „Аржентинецът” далеч не е като за копродукция с участието на САЩ и Франция, защото лентата е деветдесет и девет процента испанска. Като философия, визия, дори използван език. И всъщност щеше да е странно да е инак, имайки предвид, че фокусът е върху Латинска Америка.

Дали си заслужава да се изгледа „Аржентинецът”? Ако някога изобщо сте се интересували от това кой е Че Гевара – да. Ако обичате доброто кино – също да. Струва си да се види дори и само заради наградения на фестивала в Кан за изиграната роля Бенисио дел Торо. Така че отговорът без съмнение е положителен.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3662 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.