Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Paul Blart: Mall Cop (2009) (ревю) - Стив Кар, Кевин Джеймс, Ник Бейки, Комедия, Джейма Мейс, Киър О'Донъл, Рейни Родригес, Шърли Найт, "
Paul Blart: Mall Cop (2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 07 април 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ченгето на мола (2009)

Изглежда някак нередно чак да започна да се прозявам преди десетата минута на суперкасова комедия, стояла две седмици навръх американската бокс-офис класация и реализирала повече от забележителен приход. Но ето, че и това се случи. След първоначалната конфузия, естествено, се постегнах - поне за кратко - но щом около двадесетата започнах и да придрямвам, то реших, че проблемът няма как да не е в мен. В крайна сметка, аз един, зрители - много пъти по много.

Кой знае обаче защо, малко по-късно съвсем не ме изненада откритието нейде из сухата статистика, че от близо 150-те милиона долара, подрънкващи в касите на киносалоните, "Ченгето на мола" е осъществило над 90% на родна земя. Добър или лош показател - това подлежи на витиевата дискусия с почти безкрайно различни аргументи, но сухите факти зад тях говорят, че на европейска земя лентата, както се казва, не хваща дикиш. И може би разломът в разбиранията за хумор между Стария и Новия свят - мога да го кажа някак далеч по-спокойно, опирайки се на тези цифри - е значително по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Защо четете всичко това, ще се запитате. Защото за самия филм като отделно тяло няма почти какво да се каже. Не е просташка комедия в стил някое си "…Movie", не е тийн- или колежански бъркоч, или пък някой псевдоромантичен блудкаж - т.е. не можеш да го обвиниш в слабост по параграф определен поджанр. А като комедия дори не е задължително да има кой знае какъв сюжет или стряскащо морално поучение. Малко игра може би се изисква, но всичко това е въпрос на баланс. Докато "Ченгето на мола" е просто слаб, при това сравнително порядъчно - което нямаше да представлява някакъв интерес, ако не бяха големите му успехи, реално. А дали пък те не подвеждат малко?

Историята, с няколко думи, е почти изцяло пълнеж - свръхтежичкият главен герой, не успял да стане полицай, работи като охранител в търговски комплекс, който бива завзет сговорна дружина бандити. Там обаче се озовават и щерка му и принцесата на мечтите му, и така нататък, и така нататък. Цялото това поразтеглено, подплатено наистина с някои отделни свежи скечове, с няколко нелоши лафа, шепа полукухи, полуовехтели, полу - съвсем банални истини за живота - и стига толкоз. Може би бих добавил нещо по-лично като впечатление - поне на мен Кевин Джеймс (в ролята на Пол), известен, но струва ми се не и у нас със сериала "The King of Queens", като комик ми остави повече впечатление на посредствен. Колкото до останалата част от състава - напълно непозната като имена - тя всъщност няма и кой знае какво значение, а при филм в това поприще отсъства и повод да си говорим за видими постижения в кой да е технически аспект.

В обобщение на всичко това, не че филмът не се гледа, не че е ужас или потрес - просто е от онези, на които евентуално хвърляш по едно око през рамо, докато например чакаш да се задуши зарзавата за някоя засукана кулинарна мистика в слънчев празничен следобед. Или да си го кажем правичката - колкото с тях, толкова и без тях.

Дори мисълта ми беше друга - да се върна по към началото - не, че ми е работа, в крайна сметка, но ми е минавало през главата - не би ли било далеч по-привлекателно в тези частни случаи на широкия екран да стъпват може би не толкова нашумели като имена, но по-стойностни и по-близки до тукашния зрител ленти. Като си запазвам правото да греша, разбира се, но някак си в случая се съмнявам.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3776 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.