Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Балканджи – "Змей" (2008) (ревю) - Рок, Фолк, Фолк метъл, Фолк рок, Балканджи, Българска музика, Нови албуми
Балканджи – "Змей" (2008)

Автор: Димитър Грозданов, събота, 04 април 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Балканджи – "Змей"
2008, missskin.net (independent label)

Line up:
Николай Баровски – кавал, клавири, вокали, зурна
Спас Димитров – вокали, китари
Владимир Левиев – бас
Валентин Моновски – тамбура, китари, вокали
Явор Пачовски – клавири, вокали
Александър Стоянов – ударни, вокали
Теодора Тодорова – вокали, тромпет
Калин Христов – ударни
Кирил Янев – вокали, китари

Tracklist:
1. Извор; 2. Поглед; 3. Видение; 4. Молитва за спасение; 5. Девет Години; 6. Под камък студен; 7. Змей I; 8. Звездице; 9. Родопа планина; 10. Сътворение; 11. Змей II

Доста неща се случиха на Балканджи след „Пробуждане”. Дълги бяха неволите на Николай Баровски по гръцките затвори, съставът претърпя доста изменения, групата израстна – в преносен и буквален смисъл. Това, което интересува всички фенове е едно – добър албум ли е „Змей”, отгаваря ли на това, което свикнахме да чуваме от Балканджи? Категорично да.

„Змей” е концептуален албум – не забравяйте този факт, докато слушате диска. Факт, тук няма толкова много силни индивидуални парчета, колкото бяха в „Пробуждане”. Композицията като завършен кръг обаче е нещо изключително зряло, професионално и най-вече – красиво. Няма как да харесвате „Балканджи” и да не останете очаровани след края на тези близо шейсет минути музика – разнообразни, оригинални, близки до душата, български. В албума се преплитат толкова много влияния и стилове и то по един меко казано великолепен начин – ще чуете традиционни народни мотиви, индъстриъл и симфоничен звук – „Змей” е наистина универсален коктейл.

Тежки перкусии и успокояващ клавир ни посрещат на прага на първото парче – „Извор”. Няма как да не се впечатлите на мига от вокалите на Кирил Янев – дълбоки като кладенец и все пак изключително нежни. Китарните рифове в припева допълват палитрата на повече от впечатляващото откриване на „Змей”. Следва едно доста интересно и грубо интро на втората песен „Поглед”. В нея личи едно доста агресивно съчетание между вокалите на Кирил и Теди, придружени от виолончелото на Нора Калчева. Парчето е страхотно и е сред най-силните в албума – отново придружено от тежки електрични китари и клавири в припева, динамично и набиващо се в мозъка от самосебе си.

Стигаме и до определено най-силната като индивидуалност песен в албума, вероятно познатата ви вече „Видение” – една просто откъсваща главата комбинация от кавал, тамбура, бас, китари и барабани, допълнени от прекрасен текст и няколко вокала. С нея групата се яви и на Евровизия и разбира се не спечели. Абсолютно незаслужено, защото в крайна сметка всички се посмяхме на победителя. Явно няма да доживеем хубава българска песен да се яви на този конкурс.

„Молитва за спасение” пък е доста по-семпла откъм инструментал, но красивият текст и изчистените вокали лесно ще ви подскажат мястото й в концепцията. Прекрасните фолклорни мотиви и придават оригинална раздвиженост, като със сигурност ще усетите и по нещичко от Nightwish. Следващата я „Девет Години” е също нежно парче, без да губи агресивното като цяло излъчване на албума. Разминаващи се мъжки вокали, неравноделен такт, отново великолепна лирика дело в случая на Александър Стоянов. Дамският вокал разчупва парчето, като отново му придава една също характерна за диска диалогичност. Хоровият финал на фона на ударни инструменти определено ще предизвика особено усещане у вас.

Няма да крия, че шестата песен е и любимата ми в албума. „Под камък студен” е силно повлияна от Rammstein – ще го усетите още от индъстриъл интрото. То се заменя от изключително запомнящ се мотив на тарамбука и бас в куплетите, за да ни хвърли отново в тежки китари и синтезатор в припева. Отново се намесва за кратко и Теди Тодорова, с което окончателно завършва образа на това изключително експериментално парче.

Доста по-народно звучаща е „Змей I”, притежаваща почти баладично звучене. Тарамбуки, кавал и китари създават изключително настроение, съпровождайки вокалите на Теди Тодорова, която сама изпълнява цялата песен и се представя меко казано впечатляващо. Тъкмо преходът между „Змей I” и следващата я „Звездице” ще ви подскаже доколко подходяща е наредбата в целия албум, ще усетите действително неговата свързаност. За последната няма да ви говоря кой знае колко – все пак това великолепно парче беше издадено в макси сингъл още през 2004 и едва ли сте пропуснали да го чуете, но със сигурност се нарежда до най-силните в албума.

„Родопа планина” е една от баладите в албума. Красива, нежна, приспиваща – вярвам песента ще допадне на всички фенове на Балканджи. Също баладичната е и следващата я „Сътворение”, която отново е изградена като беседа между мъжки и женски вокал на фона на акустична китара. Красивият глас и намекът за естрадност при Теди Тодорова(която тук напомня малко на Тони Димитрова) са наистина интересни, а тежкият финал на песента е наистина прелестен.

Затварящата „Змей II” обаче е нещо наистина впечатляващо. Тя е финал който завършва концепцията на целия албум. В нея почти приказно е представен сблъсъкът между змея, момъка и девойката – а разнообразието от вокали, майсторството на Николай Баровски зад кавала и на Валентин Моновски на тарамбуката, са извън разумното. Песента е наистина фантастична и финалът на албума ще ви разтърси. Малко след него ви чака и интересна изненада – един доста странен, но приятен ремикс на „Звездице”.

Албумът определено си заслужава – силен, зрял, професионален, различен. Групата определено е израснала много, без да загуби стила си. Прежалете три кутии цигари (или четири шоколада, ако не пушите) и отидете да подкрепите българската музика. Дори да не сте чували балканджиите преди, то със сигурност си струва да го направите – защото са нещо наистина оригинално и красиво. При първа възможност ви препоръчвам да чуете групата на живо, за да останете още по-впечатлени. Прекрасно е, че и в България има хора, които да правят хубава музика, и „Змей” е живо доказателство за това. Приятно слушане!


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 4532 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.