Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Айзък Азимов: Приключенията на Лъки Стар (ревю) - Айзък Азимов, Детско-юношески, Научна фантастика, Приключенски, "Big Sun of Mercury", "David Starr,
Айзък Азимов: Приключенията на Лъки Стар

Автор: Ангел Генчев, сряда, 01 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Достопочтеният доайен на научната фантастика - дядо Азимов - не е особено известен като автор на лековати или приключенски романи, но все пак в безкрайно дългата му библиография присъстват и такива. По-специално се отличава хексалогията за Лъки Стар, която създава в периода 1952-1958 г. Първоначално (и продължително време) тя е издавана под псевдонима Пол Френч, преди в крайна сметка да се самопризнае за автор и частично дори да я подключи към огромната плетеница взаимосвързани книги, представляваща творчеството му, чрез вмъкването на легендарните закони на роботиката в концепцията.

Самата идея за поредицата му е предложена от Фредерик Пол като основа за детско-юношески телевизионен сериал, и макар и втората част от това да не се реализира - за огромно облекчение на писателя, който не изпитва особено желание да се излага чрез постановка със съмнителни качества, и точно това е една от основните причини да пише под чуждо име - то младежкият дух се запазва и в шестте книги, като за съжаление седмата така и не бива написана.

Въпреки сравнително нетипичното за Азимов поприще на фона на повечето му творби, приключенската фантастика му се отдава удивително лесно. Първата книга - "Космически скитник" - написва за малко повече от месец и половина, а резултатът явно му се услажда, след като въпреки провала на телевизионната авантюра списва още пет. Всички те обхващащи шеметните воаяжи на агента на Научния съвет Дейвид "Лъки" Стар из всевъзможните краища на Слънчевата система, в тежка схватка с най-разнообразни неприятни субекти, цялото - поднесено в увлекателен и лек стил, на който легендарният фантаст е повече от способен.

Естествено, Азимов си е Азимов, а това съвсем не е единствената му книга, насочена към подрастващата аудитория - въпреки че по-скоро става дума за различните му нехудожествени, образователни издания и пътеводители - и при "Приключенията на Лъки Стар" някак неизбежно се прокрадва и другото му лице. Макар и през петдесетте години на миналия век познанията за телата в родната ни звездна система да са относително нищожни или пък спекулативни, а немалко представи - погрешни - американският фантаст мимоходом включва покрай приключенския елемент значителна част от тогавашната теоретична база. И дори понастоящем тази информация да е меко казано остаряла, това съвсем не пречи да е любопитна, ако ли и с чисто исторически привкус.

Ето как читателят може да се позабавлява не само със случващото се в конкретното действие, но и с вижданията на астрономите за Марс - тринадесет години преди преминаването на "Маринър" (в споменатия "Космически скитник"), Астероидния пояс ("Пирати от астероидите"), Венера - осем години преди "Маринър II" ("Океаните на Венера"), както и Меркурий, Юпитер, Сатурн и някои от спътниците на последните ("Голямото слънце на Меркурий", "Луните на Юпитер" и "Пръстените на Сатурн", съответно).

В резюме, дори и съвсем да не представлява чак някое от множеството пера в шапката на бележития и плодотворен автор на научнофантастична литература, цикълът на Лъки Стар остава изключително приятна приключенска поредица, с която съвсем спокойно и безметежно можете да запълните няколко часа. И дори да се запознаете с един Азимов, който се среща изключително рядко.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 4780 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.