Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Опасни за живота. Португалска фрегата (статия) - Биология, Зоология, Хидробиология, Мешести, Отровни животни, Сифонофори
Опасни за живота. Португалска фрегата

Поредици: Опасни за живота

Автор: Ангел Генчев, сряда, 11 март 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За непретенциозното око, португалската фрегата (Physalia physalis, англ. Portuguese Man-o-war, bluebottle) ще да представлява голяма медуза. За маниаците на тема плавателни съдове пък ще спомена, че man-o-war-ът всъщност влиза в клас фрегати, а - вече за любителите на биологията - доколко тази конкретна фрегата е медуза, няма никакви съмнения. Тя просто не е.

Това любопитно създание принадлежи към подклас на мешестите, познат като сифонофори (Siphonophora), който е родствен на хидрите или полипите, и е по-близък до тях, отколкото до същинските медузи. Всъщност, дори систематично, сифонофорите принадлежат към клас Хидровидни (Hidrozoa). Повечето представители са доста дребни - от сантиметър-два до половин, един метър, но португалската фрегата, специално, може да достигне дължина на пипалата над четиридесет метра, макар и средната измерена дължина да е около десет.

Сифонофорите населяват тропическите морета - познати са около двеста и петдесет вида - и, в своята същност, са колониални организми. Това ще да рече, че самото им тяло представлява колония от отделни индивиди - в случая три или четири вида, в зависимост от класификацията - които изпълняват строго специализирани функции, и представляват живота една стъпка преди сложните тела с техните вътрешни системи.

Името на португалската фрегата идва от плаващата и част - въздушен мехур, наречен пневматофор - и наподобяващ древен ветроходен съд, благодарение до голяма степен и на специфичния за нея гребен, чиято задача, подобно на платно, е да улеснява движението и в различни посоки. Самият пневматофор служи като опора на останалите членове на физалията, и е изпълнен с газ, със състав сравнително близък до атмосферния, образуван от жлези, разположени в самия него, и - за разлика от повечето сифонофори, всъщност - е изключително красиво оцветен, било то във виолетово, синьо или зелено.

Колонията допълват гастрозоиди (или "храносмилателни, хранителни" индивиди), богати на копривни клетки, чиято цел естествено е да улавят и разграждат храната, след което да предават хранителните вещества по общия ствол към остатъка от колонията. Той, на свой ред, е изграден от дактилозоиди с опорна и двигателна функция, а цялостната картина допълват гонозоидите (гонодендрии), изпълняващи размножителната функция на организма. По тях се образуват пък т.нар. гонофори - медузовидни индивиди, в които узряват половите продукти на колонията, и по-късно се откъсват от майчиния организъм. Като цяло, обаче, тук можете да намерите доста вариации на тема в зависимост от източника, както по отношение конкретните им имената, така и до наличието им - поне на места, дактилозоидите се пропускат - и затова нека не го усложняваме допълнително.

Португалската фрегата се среща в тропическите области на Атлантическия океан, както и в Средиземно море, и - като своите сродни, а и повечето свободно плаващи организми - се храни с планктон. На фона на това, вероятно си задавате вече въпроса каква пък опасност може да представлява тя за човека. Подобна е изцяло косвена и плод най-вече на пълната случайност. Отровата, секретирана от копривните и клетки, е съставена повече от храносмилателни ензими и феноли, и въпреки че е възможна силна алергична реакция, то най-голямата опасност идва от огромните и размери, респ. количество такава, която може да попадне в тялото на жертвата.

И, наистина, смъртни случаи са известни, макар че не са често срещано явление. При все това, това иначе красиво животно се нарежда със сигурност сред тези, с които не бихте искали да се окажете в близост, защото дори и да не е толкова смъртоносно, то ужилването и е безкрайно болезнено, а процесът по възстановяване от него - продължителен и неприятен.


Допадна ли ви този материал? (10) (2) 9433 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.