Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Bride Wars (2009) (ревю) - Гари Уиник, Грег ДеПол, Кейси Уилсън, Комедия, Ан Хатауей, Брайън Грийнбърг, Кандис Берген, Кейт Хъд
Bride Wars (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 02 март 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Булчински войни (2009)

След излизане от киносалона, човек може спокойно да каже „Извинете, но този филм сме го гледали. Много пъти.” При това лентата е изцяло нова, не е римейк или базирана на нещо – просто е едно голямо клише от самото си начало до предвидимия си, щастлив край. Две-три сцени, на които можеш да се засмееш, един-два героя, които действително правят нещо и толкоз. Останалото следва добре познатата схема на американската комедия, с тази разлика, че се разправя за две булки, приятелки от детинство, чиито сватби са насрочени за един и същи ден.

И какво прави всяка нормална младоженка поставена в ситуацията на Лив и Ема? Няма едната да отложи щастливото събитие, няма и двете да направят компромис. Така че е съвсем естествено да саботират сватбата на другарчето. Това обаче май сме го виждали дори в някои далеч по-смешни комедийни сериали. Няма експерименти, няма намек за оригиналност – човек може безпогрешно да познае даже следващите редове от диалога. Просто следва една обща за този тип абсурдни, полуромантични комедии схема. Като започнеш от номера с шантавия учител по танци, преминеш през избора на шаферки и стигнеш до прозявките на младоженеца.

До този момент все пак се ядва – поредната, но нелошо направена в добрите традиции на жанра лента, в която дори музиката е припозната от предшествениците и. Би била просто скучна, но човек може си запълни времето поне с гадаене върху това, което ще се случи след малко. Хубава тренировка, ако ще става холивудски сценарист. В който момент обаче, момчетата са решили, че трябва да добавят нотка на сериозност и щрих интрига. Комай дори екипът е схванал, че всъщност гази в баналността до рамене и скоро ще се удави в нея. И щеше да е хубаво, ако изборът на онова, което да внесе нужната доза оригиналност, не бе абсолютно погрешен. Защото дори остатъкът от лентата да беше демонстрация на висша степен гениалност, точно този поджанр трудно успява да понесе такива примеси, а в случая резултатът е просто, че драматичните моменти се превръщат в трагедия на абсурда.

Все пак трябва да отбележим, че на места булчинската война е любопитна. Като цяло дори идеята не е изпълнена чак толкова зле, въпреки че клони към праволинейността и клишето. Актьорския състав е на прилично ниво. Все пак не е непопулярен – дори само името на Ан Хатауей може да привлече не един и два погледа. Друг е въпросът как пък и подбират все едни такива роли. Но нека си го кажем - ако наистина харесвате този тип ленти, без съмнение и настоящата ще ви допадне. Няма да влезе в личния ви „топ”, но все пак ще успеете да си загубите горе-долу пълноценно времето.

Дали обаче си заслужава човек да изгуби час и половина и известно количество финикийски знаци, за да гледа нещо, което в най-добрия случай може да мине за горе-долу прилично, е малко съмнително. Пък и няма смисъл да спи в киносалона - има легла за тази работа. Още повече, когато на излизане от киносалона си задава екзистенциални въпроси като онзи от увода. Сериозно – сигурни ли сте всъщност, че не сме го гледали?


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4127 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.