Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Жоржи Амаду: "Откриването на Америка от турците" (ревю) - Жоржи Амаду, Модернизъм, Съвременна проза, "A discoberita da América pelos Turcos", Бразилска л
Жоржи Амаду: "Откриването на Америка от турците"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 08 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

При повече от шест десетилетия творчески път и двадесет и пет произведения, за легендарния модернист Жоржи Амаду като че ли отдавна е написано всичко, при това до най-малките подробности. Носител на неизброимо множество литературни награди, включително неведнъж номиниран за Нобелов приз в областта, удостоен с редица почетни докторати, превеждан на около петдесет езика, адаптиран както за театрална сцена, така и за широкия екран - бразилският автор по всяка вероятност е не просто най-известният за страната си, ако не и цяла Южна Америка, но и един от най-популярните писатели в световен мащаб.

Посветена на петстотин-годишнината от изнамирането на Новия свят, "Откриването на Америка от турците" е предпоследната му творба, и като цяло е доста нетипична на фона на цялостното му творчество. И то не само с изключителната си краткост - повестта с труд заема стотина страници, при това ведно с илюстрациите - но и с цялостното си звучене.

Всъщност, трудно е да се направи веднага паралел със събитието, в чиято чест е написана, макар и Амаду да показва една доста ведра, а по всяка вероятност и реалистична историческа картина от времето на облагородяването (последвало овладяването) на Южна Америка, и по-специално неговата родна Бразилия. Тя обаче се явява по-скоро фон, на който се развива негатива на вечната, класическа романтична история, и в този ред на мисли сякаш значително по-осезаема и интуитивна е взаимовръзката с настоящето.

Нещо повече. Може би поради това, че главните действащи лица са повече скицирани, отколкото пълнокръвни - което важи отчасти и за самото действие - подозирам, че отделния читател може да открие коренно различни черти у тях. Което, в крайна сметка, е и част от литературния гений на Жоржи Амаду. От друга страна, обаче, последното е и вид презастраховка - доколкото на мен книгата му определено ми допадна, няма начин, по който да гарантирам нещо подобно на този след мен.

При все това, струва ми се, "Откриването на Америка от турците" е произведение, с което любителят на стойностна литература трябва да се запознае - както и с цялостното творчество на бразилския творец. Поне от гледна точка на това, че е самобитно и ярко явление на литературния хоризонт.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 5032 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.