Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мери Хигинс Кларк: "Къщата на спомените" (ревю) - Мери Хигинс Кларк, Трилър, "Remember Me", Бестселър, Нови книги
Мери Хигинс Кларк: "Къщата на спомените"

Автор: Ангел Генчев, петък, 06 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Приветливото крайбрежие на Кейп Код изглежда идеалното място, където Помили Никълс да възстанови душевното си равновесие. Дълги години преследвана от трагичния инцидент, отнел живота на двегодишния и син - а понастоящем и майка за втори път - сякаш именно спокойствието, представляващо следсезонното курортно градче, е това, от което изпитва нужда, за да може да укрепи поразклатеното семейно огнище и да съсредоточи вниманието си върху малката си дъщеря.

От друга страна, като автор на популярна детска поредица, Помили попада насред богат на исторически забележителности и любопитни истории край, вдъхновяващ със своите неизчерпаеми мистерии. А когато към това прибавим и трагичен случай, завършил със смърт при доста съмнителни обстоятелства, доза фамилни вражди и няколко особняка, изглежда като перфектна заготовка за трилър. Трилър, който да запълни приятно няколко часа свободно време.

За съжаление обаче, при крайния резултат последното е колкото вярно, толкова и не. И поне на мен лично "Къщата на спомените" не ми достави толкова удоволствие, колкото очаквах.

Мери Хигинс Кларк безспорно се е справила с повечето предизвикателства. Завръзката, развръзката, развитието на историята и повратностните на сюжета са на висота, и с всичките си изненади книгата и е доста интересна за проследяване. Нещо повече - любопитните подробности, които включва на места, доставят допълнително удоволствие на читателя. Даже бих казал, че "Къщата на спомените" е на доста високо ниво, ако не беше една много основна нейна черта. А тя е следната:

Не смея да предполагам дали американската авторка изрично е целяла домакинската или поне общо дамската, като по-чувствителна, аудитория, но душевните терзания и почти буквално повтарящите се размишления на главната героиня в един момент просто идват прекомерно в излишък. Книгата сякаш постоянно прескача от умерено наситен трилър, макар и далеч не толкова смразяващ кръвта, към задушевна драма, а двете на практика не си пасват по никакъв начин. Все едно, ако беше филмова лента, през пет-десет минути да сменяш кутията носни кърпички с купата пуканки.

Въпреки този доста сериозен недостатък обаче, "Къщата на спомените" все пак е доста приятно четиво, и се съмнявам, че любителите на трилъра ще съжаляват особено, ако се запознаят с него. Без съмнение, трудно ще се нареди сред най-големите в жанра, но пък в крайна сметка това е запазена територия за няколко особено изтъкнати имена.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (7) (1) 5174 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.