Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Жан-Клод Кариер и Милош Форман: "Призраците на Гоя" (ревю) - Жан-Клод Кариер, Милош Форман, Исторически роман, "Les fantômes de Goya", Инквизиция, Испания,
Жан-Клод Кариер и Милош Форман: "Призраците на Гоя"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 05 февруари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Две легенди на Седмото изкуство, всеки поотделно носител на безбройни отличия - включая най-ценната златна статуетка - едва ли това е тандемът, който човек очаква да срещне на корицата на книга. В случая обаче не е чак толкова изненадващо, тъй като романът "Призраците на Гоя" излиза по същото време, по което и едноименния филм под режисурата именно на Милош Форман.

Действието на романа обхваща един доста интересен и наситен откъм събития период от европейската история - годините преди, по време и след Френската революция, разклатила сериозно устоите на закостенялата монархическа система на Стария континент, като в рамките му влиза и възкачването на Наполеон Бонапарт на имперския трон, заедно с многобройните му кампании и раздвижването, което предизвикват сред отделните народи. Както подсказва заглавието, обаче, това съвсем не е военноисторическа творба. В обхвата на широкия и размах влиза още може би последният опит на Римокатолическата църква силно да втвърди позициите си и да се завърне към положението си на върховен съдник, присъщо и през Тъмните векове - опит, в чиято арена се превръща Испания, при това на фона на разцвета на свободомислието, било то в политиката, изкуството, обществения или личния живот. Явление, главен виновник за което до голяма степен отново се явява Франция. Всичко това е пречупено отчасти и през погледа на големия испански художник Франсиско Гоя, чийто образ обаче се явява повече своеобразна призма, пречупваща действието и показваща цялата му пъстрота от идеи и персонажи, отколкото централна фигура, около която да се развива.

Всъщност романът с лекота се разделя на три отделни части, всяка с различно темпо, атмосфера и различна донякъде посока на размишление. Без обаче чрез това да губи плавност или компакност - нито когато визира главно Инквизицията, нито когато се обръща към наполеоновите подвизи или настъпващото просветление. И въпреки, че е изпълнен с множество герои, постоянно сменящи се декори и обилно количество информация, се възприема изключително леко и с голямо удоволствие.

На фона на всичко това, биографиите на двамата автори все пак не могат да бъдат пренебрегнати напълно. А чехът и френският му колега правят доста любопитен екип. Като сценарист, Форман няма на практика нито една историческа лента зад гърба си, т.е. никога не е писал подобен тип сценарий. Но, погледнато от друга страна, той е режисьорът, сътворил "Амадеус". А не можем да оставим настрана и факта, че една от може би най-добрите адаптации по литературна творба, при това далеч не лесна за пренасяне на белия екран - тази на "Полет над кукувиче гнездо" - е именно негово дело. В биографията на Жан-Клод Кариер, за сметка на това, се срещат изобилно исторически филми и без колебание можем да го признаем за един от наистина опитните сценаристи в това поприще. Като към тях могат да бъдат добавени и близо дузината му книги, макар и в различни жанрове.

Може би всичко това придава на "Призраците на Гоя" един малко по-особен облик - докато четеш книгата, действието сякаш минава пред очите ти като на лента. В никакъв случай усещането не е неприятно, но е малко чудновато, и заедно с малко особената формулировка, използвана от авторите, изисква няколко страници за адаптация. Което обаче не променя по никакъв начин факта, че настоящият роман е наистина великолепна историческа творба, която ценителите на жанра не бива да пропускат в никакъв случай.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4163 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.