Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Valkyrie (2008) (ревю) - Брайън Сингър, Кристъфър МакКуори, Нейтън Алигзандър, Военни филми, Драма, Исторически филми, Бил На
Valkyrie (2008)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 28 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Операция "Валкирия" (2008)

Защо? Защо, защо и пак защо - на кой му хрумна гениалното проникновение да изтипоса Том Круз в ролята на фриц? Защо на един филм с невъзможно перфектен кастинг точно главното действащо лице трябваше да стои като розова кръпка, съшита със зелени конци? Няма нито осанката, нито екранното държание за немски полковник. Пък дори и да има някаква физическа прилика с Щауфенберг - едно лице пролет не прави. Ако толкова трябваше да играе във филм за Втората световна, човек някак лесно може да си го представи вперил блюнтав, модър поглед в светлото бъдеще, изправен в кабинката на някой "Спитфайър", с весело развято от насрещния вятър бяло шалче и онези насекомоподобни очила... но фриц? Е, хей богу, не!

Но, както и да е. "Операция Валкирия" връща лентата към самия край на войната и последния, за сметка на което най-мащабен опит за преврат и покушение над Адолф Хитлер. По това време, Третият райх е на практика изправен пред неминуемия си крах, ала безумието на Фюрера продължава да го тласка към нови и все по-тежки поражения - което всъщност довежда и Германската съпротива до отчаяни действия.

Сюжетът обхваща изцяло организацията и протичането на преврата, от предпоставките - макар и по-скоро загатнати - до окончателния му провал, и въпреки че на места действието е малко разтегнато от излишни моменти, "Операция Валкирия" е доста силно издържан, макар и не чак титаничен филм. Освен неподходящото за Том Круз амплоа - тук държа да отбележа, че той всъщност се опитва да си изпълни ролята, но просто както не всяко моделче на костюми може да направи Дориан Грей, така и на него не му се получава - единственият сякаш по-слаб елемент е малко неубедителното изпълнение на Дейвид Бамбър. Неговите епизодични включвания в ролята на Хитлер просто така и не успяха да ме убедят в лудостта, която би трябвало да му е присъща в този период.

Но и двете се преглъщат, а и положителните страни на лентата видимо преобладават. Историческата акуратност е на безспорно високо ниво, което не е и съвсем учудващо - точно този атентат и обстоятелствата около него са една от любимите теми на историците, занимаващи се с периода - а всеки останал дребен недостатък се прикрива перфектно от актьорския състав, при който няма друго грешно поставено лице.

Или, с една дума, филмът без съмнение си заслужава. Особено що се отнася до аудиторията на историческите продукции. Не е толкова ефектен, наистина, не е и толкова действен като че ли, но е достатъчно напрегнат и определено се гледа наведнъж.


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 4570 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.