Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Нова диета за торния бръмбар (статия) - Биология, Ентомология, Любопитно, Насекоми, Новини, Торен бръмбар
Нова диета за торния бръмбар

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 24 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какви ли изненади не предлага живата природа. Бръмбарите, тези симпатични, красиви и наглед мудни животинки, които съставляват около 40% от всички насекоми като брой видове, или 25% от всички животни, по принцип предлагат огромно разнообразие от форми, цветове и адаптационни решения. От тях са познати над 5 000 вида торни бръмбари, един от които, Scarabaeus sacer е свещеният за египтяните скарабей. По принцип всички представители на надсемейството се хранят предимно с изпражненията на бозайници, оформяйки ги като добре познатите топчета. В някои региони обаче конкуренцията е толкова голяма, че в разговорния език се говори за неща, които стават още преди да сте успели да си вдигнете гащите.

Подобен явно е бил проблемът и на перуанския торен бръмбар Deltochilum valgum. Разбира се, причината за това да се превърне в месояден не е в очевидно по-добрия вкус на новата му храна. В дъждовна гора, в борба за всяка хапка и при наличието на над 130 вида себеподобни, кроткият копрофаг се превърнал в безмилостен хищник. Макар сред бръмбарите да не липсват ловци, някои от които дори се прехранват дори с дребни рибки, точно тази качествена промяна в живота на този вид е изумителна.

Еволюционните разклонения в различните групи животни обикновено са древни и характерната диета води до усъвършенстване на редица белези като устен апарат и храносмилателна система например, затова и рязка смяна в диетата се счита за слабо вероятно и дори невъзможна. Кравата не би могла да стане месоядна или мършоядна, понеже зъбите й са пригодени за стриване на здравите целулозни фибрили, които после се разграждат с помощта на бактерии в сложно-устроения стомах, а пък акулата никога не би могла да чопли корали, нали е съвършен хищник.

В случая обаче необходимостта в условията на жестока конкуренция е предизвикала поредното малко чудо, което изумява. Екологът Тронд Ларсен от Принстън установил, че с помощта на здравата си глава този вид напада и буквално разкъсва стоножки, след което изяжда вътрешностите им, богати на полу-смлени растителни остатъци. Един вид по този начин храната си остава същата, но бръмбарът не изчаква готовия продукт, а директно се нахвърля на производителя. Жестоко, но това е борба за оцеляване и по-силният печели.

--
Източник: http://sciencenow.sciencemag.org


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7675 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.