Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дартс – игра за безделници или сериозен спорт (статия) - Дартс, История, Любопитно, Свободно време
Дартс – игра за безделници или сериозен спорт

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 17 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Спорт, Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Спортът е сериозна работа, дори и когато го възприемаш като хоби. Сериозни тренировки, диети, натоварване, а лишенията, на които се подлага човек направо не мога да ги разбера. Но нека работят маймуните, не се става лесно човек. С добре оформено коремче, пийвайки бира в задимена кръчма, вариантите за физическа активност не са големи. И тук идват на помощ една голяма група игри, които се връзват с цялата обстановка и помагат на безделниците да се чувстват поне малко освободени от критичните погледи върху бохемския им, застоял живот.

Наравно със снукъра и билярда, джагите и различните игри с карти, зарове и бутони дартсът блести. Не защото е много натоварващ или пък изисква кой знае какви култивирани умения, а защото една единствена дъска съчетава в себе си огромен брой игри и варианти на игрите, в които се налага да се вкарва освен точност и стратегия. Понякога, за да победиш не е достатъчно да уцелваш център след център. А пък дори и да ти се случва да играеш за първи път, то удоволствието е гарантирано, целта - пределно проста, а късметът на начинаещия сработва отвратително често.

Кога точно е възникнала играта е трудно да се каже, но сигурно е било на мъгливия Албион, когато за целта са се използвали дървесни кръгове или дъна на бъчви. Модерната мишена възниква през 1932-ра година благодарение на някой си Нодор. Класиката разбира се изключва популярните електронни дъски с автоматично отчитане и стрели с пластмасови връхчета. Уважаващите себе си играчи ползват волфрамови връхчета и мишени, където, ако не забиеш, просто не отчиташ резултат.

Самата мишена е с диаметър от 45.08 сантиметра и е разделена на двайсет основни сектора (с точкуване от едно до двайсет), плюс широк (25 точки) и “баш-център” (50 точки), както и опасващи сектори за утрояване и удвояване на резултата. Редуват се нисък с висок сектор. Макар петдесятката, наричана bull’s eye, или “окото на бика” да се възприема като висша форма на майсторство, ако бъде уцелена, изискванията на отделните игри, както и елементарната математика показват, че този удар нито носи най-много точки, нито е гаранция за победа.

Центърът следва да бъде разположен на 1.72 метра от пода, а самото хвърляне да става от разстояние 2.369 метра, каквито са утвърдените от международната федерация стандарти. Хвърлят се по три стрелички на рунд, като резултатът се сумира. Може да се играе и отборно. Обикновено съвременните електронни варианти позволяват до максимум осем играчи едновременно. Състезателния вариант най-често е 301 или 501, което означава, че играчите започват от тези точки и поетапно свалят, като победител е първият, който свали резултата си до нула. Последният изстрел трябва да е в двоен сектор, с което да не се надхвърли нулата, или така наречения “дабъл-аут”.

Съвременните мишени позволяват редица варианти на същата игра, включващи “дабъл-ин” (първият изстрел да е в двоен сектор) и точки, започващи от 180, 301 и така до 1001. Други популярни игри са крикет, където трябва да се запълнят по три пъти секторите от 15 до 20, както и центъра, round around the clock, при което последователно се запълват секторите по ред и Шанхай, при която самия дартс на случаен принцип като при рулетка избира кой сектор трябва да цели играчът, който е на ред. Всяка една от тези и още много други игри има различни варианти, което превръща комбинациите в наистина внушителен брой. Съществува и различен тип мишена, известна като “файвс” или “Ийст-енд”, популярна в лондонския “Ийст-енд”, при която секторите са само 5, 10, 15 и 20, повторени по три пъти.

Съществуват две големи федерации, британска и световна, които съществуват от началото на седемдесетте години на миналия век и провеждат световни първенства. Освен на островите, дартсът е много популярен и в Холандия и съответно повечето шампиони са родом от тези страни. Абсолютна легенда е Фил Тейлър, който е четиринайсет-кратен шампион, от които 12 пъти на PDC (Professional Darts Corporation).

Основен производител, както на професионални мишени, така и на такива за домашно ползване е Harrows darts technology, които също организират и собствени турнири. Наред със самите мишени и стрели се произвеждат и редица съпътстващи аксесоари като шкафове, калъфи и разнообразни по форма и шарка перца. Всичко това, наред с непрестанното усъвършенстване и прилагане на съвременни технологии постоянно развива качеството на игра и дава възможност за индивидуализация. Разбира се, като хоби най-подходящото място за игра на дартс е кварталният пъб в съответна приятна компания и на чаша бира.


Допадна ли ви този материал? (15) (0) 8425 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.