Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Rachel Getting Married (2008) (ревю) - Джонатан Дим, Джени Лъмет, Драма, Ан Хатауей, Дебра Уингър, Матер Зикел, Розмари Де Вит, Тунд Адебие
Rachel Getting Married (2008)

Поредици: Златен Глобус 2009; Оскари 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 11 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Rachel Getting Married (2008)

Историята за уикенда преди сватбата, проблемите на едно семейство, разбито от наркотиците и драмата възцаряваща се покрай бракосъчетанието в подобна ситуация определено не се нарежда измежду личните ми идеи за добро прекарване на времето. Като за началото поради простичкия факт, че заедно и поотделно тези неща сме ги гледали, чели и слушали толкоз много пъти, че е малко трудно да бъдем сюрпризирани приятно. Дори да има начин да се направи любопитен филм на тази тема, бих казал че Джонатан Дим не го е напипал.

И така бившият модел Ким, героинята на Хатауей, се завръща след дълго лечение в клиника за пристрастени и измежду първите събития, на които присъства е сватбата на сестра си – Рейчъл, изиграна от Розмари Де Вит. И ако оставим настрана това, че родената в Бруклин актриса прави страхотна роля, бих казал дори блести както никога не сме я виждали, в лентата остава едно голямо празно пространство, запълнено с иронията, с която се отбранява Ким от света и дребните и недотам дребни спънки по пътя към консолидирането на семейството й като такова.

Редуването на лековати с тежки драматични моменти е измежду основните характеристики на филма разказващ историята на сватбата на Рейчъл. И до известна степен дори човек може да се почувства като участник в нея, което обаче в конкретния случай не е голям плюс, имайки предвид, че усещането е по-скоро за някаква документалност, отколкото за игрално кино. Последното забърсва частиците художествена стойност, които евентуално зрителят би видял, и оставя лентата в празнината между два жанра.

Темпото, с което се развива историята, подредбата на случките също се нарежда измежду проблемите. На места зрителя се чувства все едно вече не е част от процеса, че лентата вече не е насочена към него и не се опитва да взаимодейства с него. За това спомага прескачането от една сюжетна линия – тази на героинята на Хатауей, към другата – тази на семейството. В един момент на човек започва да си мисли кога ли режисьора ще реши кое е основното и кое – вторично. Ако изкушението от блестящата игра на номинираната за Златен глобус актриса е толкова голямо, трябваше да и бъде отделено повече внимание, ако ли пък основната фабула е по-важна, паралелните сюжетни линии са застъпени в прекалено голяма степен.

И така се получава наистина жалко. Някак си не е честно, един актьор или актриса да направи едва ли не ролята на живота си в един не особено впечатляващ филм. И макар че досега лентата се е окичила с немалко награди и предизвика предимно позитивна реакция от критиката, която потупа по рамото и режисьор и сценарист, не мога да спра да си мисля, че в голяма степен това се случи, предимно, за да могат основните награди да не остане нереалистичен мираж за Хатауей. Или просто не съм разбрал, даже по-скоро видял, посланието, което отправя лентата.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3762 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.