Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Виенска вечер в София (статия) - Класическа музика, Концерти, Оперета
Виенска вечер в София

Автор: Константин Делчев, петък, 09 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вчера, осми януари, в Зала 11 на НДК се проведе един от най-класните концерти, на който софийският почитател на класическата музика можеше да се наслади в последните месеци. С подкрепата на австрийското посолство, Културтреф Интернационал осъществи първото си мероприятие в България и въпреки съмнителното съдействие от страна на НДК, действително съумя да предостави на меломаните в столицата една незабравима вечер.

Общият тон на концерта, в съзвучие с неотминалите още новогодишни дни и претъпкания с празници януарски месец обхващаше леката австрийска и унгарска музика – Щраус, Лехар, Калман, Щолц, както и произведения със сходен характер на някои по-малко известни композитори. Инструменталистите от клавирно дуо Василенко и Юлия Хаврилюк, цигулка, които освен соловите си изяви и акомпанираха, бяха изключително приятни за слуха и внасяха много ведрина на сцената, но истинските бисери на вечерта бяха певците Рита-Лучия Шнайдер и Франц Фарлайтнер.

Двамата са изпълнители от най-висок ранг, гостуващи на сцени като „Театър ан дер Вин” и Фолкс Опер - меките на оперетата в световен мащаб, с изключително присъствие на сцената и невероятна способност да грабват публиката. Фарлайтнер, който притежава едно особено дяволито, жизнерадостно излючване и визуално напомня на Шандор Немет („Царицата на чардаша” – 1971 г.), успяваше да приковава очите към себе си още със самото си излизане, а невероятните му интерпретаторски качества и завидната техника му позволиха да включи в концерта и теноровите арии от „Страната на усмивките” и „Царевич” , въпреки по-лекия си глас. Рита-Лучия Шнайдер, от своя страна, беше изключително многолика - хаотично забавна в пиянската сцена от „Една нощ във Венеция” или уверена и аристократична като Хана Главари или Силва Вареску, тя неизменно пееше с абсолютна лекота и всякаш се забавляваше на сцената. Освен красив глас, тя разполага и с голям артистичен талант, който заедно с партньорът й им дадоха възможност да разиграят цели сцени, без това да изглежда правено насила, или пък не на място, каквото усещане човек придобиваше минали години на подобни концерти. При тях това просто изглеждаше нормалният и логичен начин концертът дабъде изпълнен.

Вечерта „закова” организираният за всички присъстващи дискретен коктейл, където публиката имаше възможност лично да се срещне с изпълнителите на чаша хубав австрийски ризлинг и да ги поздрави за вечерта. Това беше един неочакван, но изключително културен и елегантен жест от страна на организаторите, какъвто до сега много рядко сме виждали на българска земя. Въобще концертът „Любими виенски мелодии” беше изпълнен с изключително много стил и можем само да си пожелаем организаторите и друг път да ни предоставят подобни събития.


Допадна ли ви този материал? (12) (0) 3755 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (18) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.