Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ричард Монтанари: "Момичета с броеници" (ревю) - Ричард Монтанари, Криминален роман, "The Rosary Girls", Американска литература, Нови книги
Ричард Монтанари: "Момичета с броеници"

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 06 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ричард Монтанари неслучайно е наричан един от най-добрите майстори на криминалния трилър. В досегашните си истории винаги успяваше да ни шокира, изуми, разтърси и прикове вниманието ни към случая, и „Момичета с броеници” не прави изключение.

Серийният убиец, методите му, мотивите му са дотолкова изпипани, че човек може да остане с впечатление, че се разказва реална история, а езика, на който си комуникират героите му толкова познат от ежедневието, че реализмът се издига на нова висота. При това, без да звучи профанизирано и с привкус на уличност. И ако не бяха няколко дребни недостатъка най-вероятно определението, което щеше да се дава за този роман, щеше да бъде „един от най-добрите за всички времена”.

За жалост обаче подходът с накъсване на действието със страничка-две, макар и не несъществени за фабулата неща, някак си спъва четенето. Човек тъкмо набере инерция, започне да му става интересно и с трепет да поглъща дума след дума, да следи разследването с жив интерес и прас – сценка и размисъл. Ако остатъкът не се четеше толкоз леко, не поглъщаше вниманието всецяло, може би щеше да е удачно, дори в случая не смея да заявя обратното, но крайният ефект е усещането за фрагментираност, което тази книга не заслужава.

Но все пак това се забравя и в последните страници дори човек не се сеща за него. Сеща се само за посетите с трупове на ученички от католически училища в молитвена поза улици на града. Също така изникват образите на инспекторите Бърн и Балзано и човек няма как да не се замисли за всичко, което старите ченгета от „Убийства” са изтърпели, за да правят това, което правят, и за да продължат да го правят. Няма как да не се замисли и защо го правят. А отговорът е именно в ужасяващите краски покрай убийството и въздействието му върху околните и обществото.

Или накратко - книгата е добра, но можеше да бъде много по-добра. Заслужава си обаче всяка отделена минута, всяка прочетена страница. Историята се заплита и разплита по уникален начин, в който си личи майсторството на автора. Така че без никакво колебание препоръчвам „Момичета с броеници” на всеки любител на добрата книга и особено на почитателите на криминалния трилър.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4058 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.