Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Penny Arcade (ревю) - Джон Хоукинс, Майкъл Краулик, Комикси, Бордови игри, Компютърни игри, Настолни игри, Онлайн комикси,
Penny Arcade

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 04 януари 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Penny Arcade е вероятно най-популярният интернет комикс за компютърни игри. Това, което започнаха Майк Краулик (художник) и Джери Хоукинс (сценарист) като хоби преди повече от десет години днес е цяла индустрия, като двамата и съдружниците им дори организират собствено експо за видеоигри и комикси, което в мащабите си конкурира дори E3, Tokyo Game Show и Leipzig Convention. Въпреки това, смея да твърдя, не са изгубили чувството за хумор и иронията, с която подхождат към гейм-индустрията и нерядко пошлите и представители.

Комиксът резонно се върти около злободневните теми в бранша – заприличващите все повече на полуфабрикати творения на дизайнерите, неграмотните и нерядко съмнителни ревюта на всевъзможните e-zines, неадекватните реакции на обществеността срещу видеозабавленията, празнословията на геймъри, издатели и всевъзможни други „авторитети”. Стилово комиксът еволюира много през годините, като визията днес е значително по-добра и по-качествена от тази в началото. Липсва каквато и да е автоцензура, макар рядко да се преминава отвъд тънката граница на „добрия вкус”. В този смисъл, отнасят си го всички и то поравно – едва ли има спорен момент в гейминга от последното десетилетие, който да не е намерил мястото си на страниците на Penny Arcade – за каквато и да е „мафия” или „скрита ръка” не може да се говори. Двамата просто са наистина талантливи и резонно комиксът получава широк интерес.

Главни герои са всъщност двамата създатели, заедно с техните близки и приятели. Това е уникално решение, тъй като не са един-два епизодите, в които пред въпросителния поглед на приятелката се представя неловкото положение на геймъра, опитващ се да обясни покупката на 500-доларово парче пластмаса и кабели - нещо, което вярвам се е случвало на всеки от нас. Закачат се и с маниите (като World of Warcraft), и с MAC vs Windows конфликта, настолните игри – изобщо всичко, превърнало се в част от геймърския лайфстайл в последните години. Двамата се занимават и със създаването на комикси по популярни игри (които обаче задължително трябва да са допаднали и на самите тях) от последните години, които също са изключително изрисувани, но и сравнително редки.

Краулик и Хоукинс, възползвайки се от огромната популярност, се занимават изключително много и с благотворителност – търговете и фондовете на Child`s Play, като събират по няколко милиона долара годишно. За същата цел отделят и част от приходите на останалите им продукти (тениски, книги и други артикули) от Penny Arade Expo – споменатото вече гейм изложение. Двамата участваха и продуцираха разработката на две игри с герои от комикса им – двата епизода на Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness –изключително интересни и забавни ролеви приключения.

Penny Arcade вселената е богата, интелигентна и забавна, защото предполагам такива са и авторите й. Наедно с комикса, двамата поддържат и блог, който вярвам следящите индустрията ще намерят за много интересен и проницателен, и най-вече искрен и изразяващ лично мнение, „неопетнено” от финансови и маркетингови стремежи. Хвърлете едно око, със сигурност ще ви грабне.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4288 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.