Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гор Видал: "Юлиан" (статия) - Американска литература, Гор Видал, Исторически роман
Гор Видал: "Юлиан"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 20 септември 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Император. Господар на поне половината цивилизован свят. И на сърцето му - световната столица Константинопол. Върховен законодател, пълководец, наместник на силата свише на Земята.

Отстъпник. Традиционалист, покровител на античното на фронта на настъпващото християнство. Допирна точка между две противостоящи религии и философи. Рушител и строител, преследвач, преследван, закрилник.

"Юлиан". Една новела за живота на източноримския император Юлиан Отстъпник, наследник на Константин Велики и една нестабилна империя, през погледа и перото на големия новелист Гор Видал.

Но ако управникът, съчетал по особен начин тези си две лица, е основното ястие в настоящата книга, то подправките тепърва предстоят. Принципно краткият живот, а и още повече властване на Юлиан, за пореден път са пречупени през особена гледна точка - не популярната християнска, а тъкмо обратната - на вече бавно загиващите радетели на античността. Самото действие се пречупва през три отделни "лупи", макар и донякъде близки. Oт една страна стоят спомените за "онова време" в кореспонденцията на гръцките философи Приск и Либаний.

Макар и последователи на различни школи, и двамата са неподправени, лютиво-пиперливи циници (което като че ли е доста характерно и за самия автор). Към тях се добавят и пространните мемоари на самия император - от детинството му почти до неговата кончина. Всъщност, те не са исторически източник, колкото и правдоподобно да звучат, а плод на фантазията на мистър Видал. Като че ли има значение... Поради що? Поради щото:


Самата атмосфера на книгата е силно реалистична - може би дори, както обикновено се оказва, много по-достъпна от суховатите исторически факти. Това определено е и силата на американския новелист - както е и в другия му голям исторически роман (имам предвид не съвременен, де) - "Сътворението". Оставя доста особен привкус в устата на читателя, а и впечатляващо количество моменти, над които да се замислиш. Герои, обстановка, всичко в "Юлиан" е толкова живо, че ако беше бацилус булгарикус, то със сигурност щеше да може да си заквасиш млякото с него.

Въобще, въпреки сериозния си обем, новелата на Видал е книга, на която горещо препоръчвам почитателите на жанра да заделят местенце в библиотеката си. И при първа възможност - ако не друго - да я прочетат. Ако не ме лъже паметта, е търпяла поне три издания у нас, като последното - на изд. Сиела - е съвсем скорошно.

Приятно забавление ;")

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1943


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4312 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (15) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.