Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Once upon a time… in Korea (2008) (ревю) - Йонг-ки Джонг, Сонг-ил Чон, Приключенски, Бо-йонг Лий, Енг-су Ким, Йонг-во Парк, Кил-Канг Ан, Су-хие
Once upon a time… in Korea (2008)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 22 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Добре, че се появи този филм, та да се успокоим за съдбата на корейското кино. След няколко успешни опита да се копира китайския опит в умопомрачителни бойни сцени, натруфени масовки и скачащи по покриви супермени тази хумористично-приключенска драма се явява като глътка свеж въздух.

Историята се развива основно в Сеул, някъде към края на Втората световна война, когато симпатичния полуостров все още не е разделен на северна и южна част, но пък за сметка на това е стъпкан от ботуша на японската окупация. Цялата история се върти около неприлично голям (и нелепо изглеждащ) диамант, наречен “Светлината на изтока”. Съвсем естествено абсолютно всички искат да се докопат до него, като започнем от японския губернатор, за да го върне в родината, минем през един мазен полковник от армията и шефът на корейската полиция, и двамата доказващи предаността си, и стигнем до армията за освобождение на Корея, която възприема камъка като национален символ.

Най-интересни обаче са движените от силно материални причини и водещи двойствен живот, г-н. Канемура и красивата певица в нощен клуб Харуко. Първият дори се явява нещо като Индиана Джоунс, но в мошенически вариант. Част от героите, включително един инспектор от полицията са направо комични, което значително освежава филма. Иначе би се превърнал в доста тежка драма, наслагваща твърде много от нещастието на корейците по време на окупацията. Макар и слабо, но се усеща до каква степен са пострадали корейците през четиридесетте години на чуждо владичество, което пък сигурно касае страшно много потенциалната корейска публика.

И така, комбинацията от национална и лична драма, с добре дозиран екшън и достъпен за европейското мислене хумор спасиха вярата ми в корейското кино, ако изобщо съм имал такава. Трудно е разбира се да определим лентата като шедьовър на далекоизточното кино. Ясно се усеща обаче потенциал и преди всичко стремеж към разнообразие и разширяване на спектъра извън типичните батални филми, а с малко повече усилие можеше да стане и нещо значително по-добро.


Допадна ли ви този материал? (3) (2) 4753 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.