Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Еволюция на киберпънка (статия) - Киберпънк, Научна фантастика
Еволюция на киберпънка

Автор: Т. Христов, понеделник, 20 септември 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Лектор: Григор Гачев
Опитал да си спомни: физик (субатомен)

Хитрец е Григор Гачев, спор няма, взе думите ми от предварителния ни разговор, докато чакахме да се събере жадната за киберпънк тълпа, за да ги използва като въведение в своята тема. Всъщност ставаше дума за мнението на Йън Уотсън от дискусията предния ден за новите теми във фантастиката, че всъщност Уилям Гибсън е измислил нещо ново, но пък това омръзнало на читателите за 18 месеца. С уговорката, че се предоверявам на слабата си памет (а каква памет имаше навремето…) ще се опитам да преразкажа за какво още стана дума в тази лекция.

Терминът кибернетика е въведен за пръв път от Винер, описвайки науката, която сега ни притиска отвсякъде, как е възникнал пънкът и какво представлява той - за всички май е ясно. Проблемът е, че читателите на фантастика се чувстват отегчени, усещат че нещо липсва, че обичайните теми се изчерпват или пък се предъвкват до безкрайност. Тогава се появяват и първите опити да се омешат кибернетика и пънк, да се сътвори някакъв вид гангстерска литература със силно технологично присъствие, типични примери - “Джони Мнемоник”, “Хардуер” и “Уетуер”. Малко по-малко, щрих след щрих, светът на киберпънка става все по-пълнокръвен и логичен. Това е светът на големите корпорации, които стават все по-могъщи, транснационални и независими от местни закони или правителства, мегакорпорации, които налагат облаготелстващи ги закони за авторското право, мачкат малките фирми от висотата на безнаказаната си власт и унищожават всякаква конкуренция безмилостно още в зародиш. Те имат своето послушно стадо, своите малки мравчици-работници, миниатюрни винтчета в гигантската машина на корпорацията. И тази обезличена човешка маса, която вегетира в сянката на мастодонта-корпорация, не може да просъществува и ден без грижата на вездесъщия си закрилник. Все пак корпорациите имат и своите служители-гении, малцината посветени, които могат да боравят с новите технологии. От друга страна на барикадата е сенчестият бизнес, достатъчно могъщ финансово и технологично, който може да си позволи услугите на технологичните бунтари – хакерите. Привидно се води битка между едната и другата страна, но корпорациите всъщност имат нужда от опитно поле, на което да изпробват нови технологични хватки. Така че “случайно” се пускат нови технологии, допуска се открадването на технологични тайни, за да се изпробват как действат в реални условия. Звучи познато? Затова и киберпънкът взе малко да доскучава, защото фантастиката е призвана да пророкува, да си представя неща, които няма да се случат, а киберпънкът взе да познава и то твърде много, а и твърде плашещо. И все пак пънкът няма да умре, май.

Въпроси и отговори (след лекцията):

Не са ли пример моделите на Лукяненко за оптимистичен киберпънк?
Да, остава моделите му да станат и малко по-реалистични.

Киберпънк ли е “Матрицата”?
“Матрицата” е чудесно съчетание на източната философия и по-специално източните бойни изкуства с модерните технологии и в подобна комбинация има бъдеще. Проблемът на “Матрицата” се казва “Матрицата” 2 и 3.

Как биха се развили нещата ако креативността се беше насочила към строеж на реактивни двигатели, а не на чипове?
Най-вероятно трима приятели щяха да се съберат в един гараж и за няколко месеца щяха да построят ракета, която да ги отведе на Марс.

Може ли софтуерът с отворен код да е средство за борба с мегакорпорациите?
Твърде обширна тема, на която може да бъде посветена не отделна лекция, ами и цял Еврокон надали ще стигне.

Има ли киберпънк в България?
Определено Иван Попов е точното име, а “Хакери на човешките души” – правилната книга.

Няколко думи извън картината – слухът за евентуална книга на Григор Гачев се оказа доста неоснователен според думите на самия заподозрян автор. Самият Григор Гачев е завършил медицина и информатика, работи като компютърен специалист. Превел от английски няколко книги на Гибсън, между които небезизвестния “Невромантик” и “Нулев брояч”.

Забавен Еврокон:
Григор Гачев (на чист български) преди да започне лекцията си:
- Ако има някой, който да не знае български, да си вдигне ръката…

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1938


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3066 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.