Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Head - Save Me From Myself (2008) (ревю) - Алтернативен метъл, Ню метъл, Head, Нови албуми
Head - Save Me From Myself (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 10 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Head - Save Me From Myself
Warner Bros Records, 2008

Track list:
1. L.O.V.E.; 2. Flush; 3. Loyalty; 4. Rebel; 5. Home; 6. Save Me from Myself; 7. Die Religion Die; 8. Adonai; 9. Money; 10. Shake; 11. Washed By Blood

Боже, спаси го този човек от него си. Сам си поиска. Това е най-синтезираното, което може да се каже за „Save Me From Myself” на напусналия Korn китарист Хед. Чувал съм доста лоши албуми, но този се нарежда може би около точката на замръзване, или с думи прости - клони към кръглата нула. Нямам проблеми с музиканти, които чрез музиката и текстовете си изказват визията си за живота, политиката, вярата и т.н. Не една и две легендарни групи са го правили, правят и най-вероятно ще продължават да го правят. Обаче за разлика от Брайън „Хед” Уелш, са хванали господ за шлифера с финес.

Големият проблем, или по-точно един от по забележимите проблеми идва от там, че слушателят може евентуално да говори английски. Голяма грешка, по-добре да не се бяхте учили. Е, който е прецакан – за негова сметка си е, има да слуша един час нравоучения как не трябва да лъжем, убиваме, пием (защото е изключително гадно да драйфаш над тоалетната чиния) и т.н. Споменах, че нямам нищо против факта, че Хед напусна Korn, за да прави насочена към християнските идеи музика. Даже напротив – беше ми интересно какво ще се получи. Дори в крайна сметка идеите не са толкова лоши, но изпълнението... За бога, дори човек със слабо познаване на езика ще забележи очевидните недостатъци на текстовете.

Да оставим настрана всичко това, дори любовните трепети на китариста и вокалист, които се отличават с най-голямата и излъскана плоскота в историята на музиката. Да обърнем внимание на музиката. Толкова еднотипен албум рядко се среща. Конструкцията на песните следва една и съща логика – интро, или разложено, или по-тежко и ритмично, последвано от мистично-зловещи клавири и вокал, зловещ, доколкото шепотът на Хед може да попадне в тази категория. Следва мощен припев с много крясъци и заглъхващо аутро в половината от случаите.

Рифовете са простички и ми напомнят на „оня риф”, по времето, когато никой от нас не можеше да свири на китара и „изобретихме” много якия и здрав риф, който решихме да повторим дванадесет, не... шестнадесет пъти, просто защото е наистина супер. Е, не, че нещо, но очаквах малко повече. Дотук не е толкова зле, слуша се. Даже малко отдалечно напомня на стария Korn, по-скоро като пародия, но все пак... Обаче, ако стигнете до Rebel ще забележите, че парчето звучи просто абсурдно с детското хорче, с което биваме облъчени като контрапункт на крясъците на вокала. Ей богу, разсмях се. От сърце.

Спокойно, интрото на Loyalty за сметка на това звучи като онзи семпъл на сигнално жълто – малоумния, да. Преминаваме през молба към Господ и „завоалиран” „намек”, че самоубийството е грях, отричаме църквата като институция заедно с Хед, за да установим, че Бог е във всеки нас и т.н. и т.н. до най-доброто в албума – неговия край.

Край, който ни води до един единствен извод. Технически звукът е добър, като композиция на песните, текстове и всичко останало обаче се проваля и в двете основни насоки – да носи някакво съобщение от автора към публиката и като колекция от песни. И така, приключваме един албум, който можеше да бъде велик, ако концепцията беше изпълнена освен технически вярно, но и с малко мисъл, малко по-добро владеене на езика и малко оригиналност при писането на музиката. За сметка на това, получаваме забавна пародия на Korn, която освен да ни разсмее, зомбира, изсмуче малкото останало мозък и набие пет основни библейски идеи и малко ерес, няма какво повече да направи.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 2690 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.