Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Сидни Шелдън: "Лекарки" (ревю) - Сидни Шелдън, Медицина, Трилър, "Nothing Lasts Forever", Американска литература, Бестселър
Сидни Шелдън: "Лекарки"

Автор: Ива Коевска, вторник, 09 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Бестселърите са особена категория книги. За масовия вкус. Облечени в изтъркани думи. С крещящи корици и пискливи рецензии. Най-често това са книги, които се перчат от най-лъскавия рафт в книжарницата и подканващо те сочат с пръст. „Ще ме купиш, защото имаш нужда да сдъвчеш бързо някаква история.”

Сидни Шелдън е автор на бестселъри повече от 30 години. От мастилената паст на пишещата му машина са излезли 18 романа, всичките за жени и всичките продадени в достатъчно екземпляри, че да са сред любимите заглавия на издателите. „Лекарки” (в оригинал Nothing Lasts Forever) е издаден през 1994 г. и се върти около съдбата на три жени, чийто живот е посветен на медицината. Книгата е 13-ата творба на Шелдън и е бестселър, построен по всички правила на американското книгоиздаване. В рецептата влизат интриги, сексуален тормоз, любов, страст и омраза, амбиция, коварност и няколко убийства за цвят. Основната подправка е увлекателният стил на автора, който успява сравнително достоверно да слепи всичките елементи и да поднесе неочакван финал, но уви, в стил deus ex machinа.

Пейдж, Кет и Хъни едновременно започват практика в окръжната болница на Сан Франциско и припламналата между тях симпатия се превръща в искрено приятелство. Дотук добре, но всяка от лекарките крие своя тайна, която в крайна сметка управлява живота и действията и. Едната е с разбито сърце, другата е била жертва в детството си, която изкупва греховете към семейството си, а третата е... ами тя е изпасла „Кама Сутра” с кориците вместо да заляга над медицинската литература. Ежедневието им е посветено на кариерата и борбата за място в мъжкия свят на медицината, докато в живота им не се появяват няколко индивида, които променят всичко. Със силата на чувствата и амбициите си, разбира се. И ето тук започват убийствата, интригите, жестокостта и един съдебен процес, който заплашва да изпрати Пейдж в затвора.

Не фабулата обаче, а детайлите правят „Лекарки” книга, която заслужава поне едно прочитане. Под повърхностната история остава въпросът за етичността на евтаназията и за морала в отношенията между лекар и пациент. Къде трябва да се сложи граница и има ли фиксирано място бариерата? Акцент е и борбата за надмощие в един изцяло доминиран от мъже свят, където жената е достатъчно добра за медицинска сестра, но не и за хирург, за леглото, но не и за бялата престилка.

В крайна сметка, „Лекарки” е добър бестселър. Ако търсите книга, която да ви държи будни цяла нощ и да предложи бонбон на измореното ви от ежедневието съзнание. Бонбонът е шоколадов, но не засища ума.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 5396 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.