Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Witch Hunter Robin (статия) - Аниме
Witch Hunter Robin

Автор: Николай Николов, четвъртък, 15 юли 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Аниме [19]

Лов на вещици. Има ли място подобно отвратително нещо в едно съвременно общество? Eми фирмите Bandai и Sunrise са му намерили в 26 серийния драматичен, мрачен и доста меланхоличен сериал “Робин – ловец на вещици”. За мен специално е много объркващо понятието Witch – (Вещица), тъй като в анимето думата се използва и за мъже, и за жени, надарени с особени способности.

Вещиците са наглед нормални хора, повечето от които дори и не подозират какво се таи в гените им. Докато силата им не се пробуди. В момента, в който това се случи, те най-често стават опасни за себе си и за обществото. За да предотврати големи човешки и материални загуби, международната организация Соломон и по-специално нейният клон STN-J (Japan), следят семействата с вещерски ген и предприемат мерки за ликвидирането на пробудилите се вещици (в Европейския клон), или за задържането и изпращането им в т.нар. “Фабрика” (в по-хуманна Япония). Залавянето на опасните свръх-човеци, без жертви от двете страни, е възможно заради тайнствената субстанция “Орбо”, произвеждана във “Фабриката”, която има способността да неутрализира вещерските сили за известно време. Екипът на STN-J се грижи съвестно и професионално за своевременното задържане и затваряне на развилнелите се Вещици, макар и да няма представа какво се случва с тях, след като попаднат във “Фабриката”.

Историята започва с присъединяването на нов член към екипа на STN-J – 15-годишната Робин, владееща пирокинеза (подпалване на предмети с мисъл), което си е баш вещерство, но колегите й повече предпочитат да използват за подобни случаи лицемерното понятие “използващ Умението” (Craft user).

Няма да се спирам този път подробно на историята макар в описанието на героите да има доста спойлери. Само ще споделя, че това е едно от най-емоционално въздействащите анимета, които човек може да гледа.

Робин (Robin)
Робин е доста резервирана за някой със сила като нейната. А е толкова сладка! Родена е в Яония, но е отгледана в манастир в Рим, където се е научила да използва способностите си да контролира огъня. Тя е много млада за ловец и от време на време се отнася към колегите си с топлота, с която те не са свикнали. Освен това тя е и вещ... ъъ Craft user. Страшничко, а? Когато се опита да използва максимално силата си, тя губи прецизността на зрението си и затова й се налага да носи очила, за да може да контролира по-добре способностите си и да спре да подпалва околността. С течение на анимето тя научава за себе си някои ужасяващи неща. Наистина тъжен персонаж, въпреки че не се лигави, обливайки се в сълзи на всеки 10 минути. Робин-чан е просто Очарователна, с този леко лолитски, готик стил. Sweeetoo. Един от най-яките и реалистични тийнейджърски персонажи ever. А с развоя на събитията нещата около нея и миналото и стават все по-странни и заинтригуващи. Предполага се, че Робин може да стане много по-силна, отколкото е в момента. А колко точно - гледайте анимето ;)Амон (Amon)
Амон изглежда доста студен и груб на моменти, особено при първата поява на неговата партньорка (в служебен смисъл) Робин. Той е този, който я критикува твърде грубо за неспособността й да се прицелва добре, когато използва огнените си сили. Не е от типа хора, които ръсят комплименти, или предлагат широко братско рамо да си поплачеш на него. Но пък понякога прави и мили неща. Изглежда разбира и се доверява на интуицията на Робин и дори понякога двамата тръгват против правилата, когато Робин надуши нещо нередно в някой случай. За него се носят слухове, че има свръхестествени способности, които още не са се проявили. Ма си е с ръгнат отзад бастун, що се отнася до чувствата на Робин.

Шефа на екипа - Косака (Chief Kosaka)
Шефът на STN-J… е истеричен. Освен това изглежда, че с голям кеф би уволнил Доуджима, ако можеше. Сигурно е хипертоник. Постоянно е вкиснат и крещи. Един малък диктатор, само му погледнета мустачките. Обаче всъщност е готин тип стига да млъкне за малко:)

Доуджима (Doujima)
Доуджима е очевидно щерка на някое Татенце (от ония, големите клечки). Явно това й е осигурило работата в STN-J и й позволява да бъде мързелива и безотговорна, без да бъде уволнена. Доуджима никога не взима бачкането си насериозно, както правят нейните другарчета, и ако може да се изниже преждевременно, за да поскита по магазините и да си купи нови дрешки и гримове, го прави с най-голямо удоволствие. Ех, трябва да си или много голем мързел или голям актьор за да действаш по този начин в една секретна организация. От време на време я залива и по някой пристъп на работохолизъм, който обикновено свърша с това, че някой трябва да я спасява.

Карасума ( Karasuma)
Карасума притежава "Умението" да усеща позитивните и негативните емоции, когато докосне нещо, както и бегъл поглед в бъдещето или миналото. Тя е доста уравновесена личност, но когато зачовърка сериозно някой случай няма да го остави, докато не получи задоволителни резултати. Което ще рече – докато не разбере всичко. Двамата с Амон са доайените в STN-J, работят заедно от почти 5 години и затова се разбират и допълват добре при разследванията. Въпреки че партньорът й всъщност е Сасаки. Изглежда много по-голяма за 19-те си години.

Майкъл (Michael)
Майкъл се присъединява към STN-J, след като го спипват, докато хаква системата им. За да спаси живота си, той предлага да помага на екипите в техния лов, с нечовешките си компютърни умения. Сега той е вече жизненоважен член на екипа, но все още му нямат пълно доверие и затова той е принуден да носи някаква джаджа, която не му позволява да напуска HQ. Симпатичен тип, който май е най-добрият приятел на Робин в това ужасно място.

Хари (Master Harry)
Той върти Harry’s place – ресторант, в който доста от членовета на STN-J ходят да похапнат или да пийнат кафенце след дежурство. Хари е доста мълчалив и потаен тип, много тайнствен, но и много, много готин. Най-вероятно има и той генетични предимства макар и всичко да е скрито зад благата му, непоклатима по клинтистуудски физионимия.

Нагира (Nagira)
Нагира поема грижите за Робин по молба на Амон и се превръща в нещо като баща (доста силно казано) за нея. Той движи Nagira Law Offices и изглежда, че се занимава и с някои доста тъмни сделки. Освен това, той се отнася със симпатия и състрадание към “SEEDS” ("Семената" - деца с латентен вещерски ген). Ако не бъркам се пада брат на Амон (Xellos).

Сакаки (Sakaki)
Сакаки е най-неопитният от всички в тима и често се случва шефът да не е доволен от неговото представяне в последния лов. Може и да има някакви способности, но засега не ги е демонстрирал. Не се справя добре дори със стрелбата и разчита главно на защитата, която му осигурява Орбо. Иначе е добричък и готин.

Тоуко (Touko)
Тоуко е съквартирантката на Робин. Двете се разбират доста добре, въпреки че Тоуко е по-голяма от Робин и понякога се дразни от това, че малката използва огнените си сили вкъщи. Освен това тя и Амон са гаджета – една връзка, съществуваща на базата на спорадични и тегави срещи, тъй като Амон не е от най-отворените за обмен на чувства хора. Бастуна... бастунааа :)

Зайзен (Zaizen)
Зайзен е баш Шефа на Японския клон (STN-J) на "Соломон". Отговаря за тайнствения процес по създаването на арсенал от амулети и оръжия с "Орбо" и за заловените вещици закарани във "Фабриката". Липсата на топли отношения с другите клонове на Соломон извън Япония го държи постоянно нащрек за шпиони и проблеми. Голяма гадинка в крайна сметка.
Анимацията като рисунка и cgi е много добра, макар и доста мрачнoвата. Саундтрака създава атмосфера, която може да разнежи и бетонна плоча, a oпънинга (Shell TV) – запалва нещо в душата на слушателя :). Сериите до средата са някак всяка за себе си, всички герои са едни далечни, меланхолични, отчуждени и самовглъбени типове. Просто цялата атмосфера е толкова странно и умело направена, че държи замислен човек дълго след като е изгледал сериала, макар и с доста спорния му край.

За повече информация погледнете на красивия сайт на анимето – http://www.witchhunteronline.com

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1718


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4430 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.