Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Les femmes de l'ombre (2008) (ревю) - Жан-Пол Саломе, Лоран Вашо, Военни филми, Драма, Исторически филми, Дебора Франсоа, Жули Депардьо, М
Les femmes de l'ombre (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 05 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Жени в сянка" (2008)

Ще си кажете "Поредният филм за Втората световна война, само че този път френски". И отчасти ще сте прави - през последните години лентите за онзи период наистина зачестиха, при това най-вече с европейски произход, било немски, руски, полски дори. Всяка от тях правеше опит или да хвърли повече светлина върху останали малко на заден план събития, или поне да ги представи от по-различна гледна точка и в по-различна светлина. "Жени в сянка" определено влиза в тази категория, а фактите, върху които се базира, едва ли са сред най-широко известните, освен на задълбочените любители на историята.

В процеса на подготовката на десанта в Нормандия специална дивизия на британското разузнаване вербува жени от френската Съпротива, чиято основна мисия е да го опазят в тайна на всяка цена и с всички достъпни средства. Но не си представяйте нещо от рода на "Ангелите на Чарли" - точно обратното. Филмът, вдъхновен от реалния живот на Лиз дьо Бесак, е дълбоко емоционална и едновременно брутална военна драма от най-висока проба. Такава, каквато може да се роди сигурно само във Франция.

Творбата на френския сценарист и режисьор Жан-Пол Саломе - известен поне с "Белфегор" и "Арсен Люпен" - обаче е любопитна не само от страната на чистата фактология. Трябва да признаем, че ролята на Франция на Западния фронт до голяма степен се омаловажава за сметка на Великобритания и Съединените щати, а Съпротивата е по-често прицел на шеги. Без съмнение, това не е напълно безпочвено (и дори този филм го намеква), но не е и безпрекословно вярно. "Жени в сянка" като че възвръща поне отчасти достойнството на онази част от френския народ, която активно се е противопоставяла на нацистката окупация.

Главните роли са поверени на Софи Марсо, Жули Депардьо, както и малко по-малко известните поне у нас Мари Жилен, Дебора Франсоа и Мая Санса. В униформата на основния им съперник и едновременно цел - полковник от СС - влиза може би най-популярния в момента немски актьор, Мориц Блайбтрой. Всъщност именно той прави особено убедително изпълнение - безспорно благодарение и на езиците, които говори свободно - и ако "Жени в сянка" се подреди на кервана за идните Оскари, ще има определено заслуга. Което съвсем не значи обаче, че петте актриси играят по-слабо.

В заключение, този наистина великолепен филм се нарежда сред онези, които ценителят на качественото кино не трябва да пропуска въпреки тежката тематика и дори относително голямата му продължителност от почти два часа.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4340 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.