Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дейвид Игнейшъс: "Богове на измамата" (ревю) - Дейвид Игнейшъс, Трилър, Шпионски, "Body of Lies", "Мрежа от лъжи", Американска литература, Нови кни
Дейвид Игнейшъс: "Богове на измамата"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 01 декември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Малко преди по кината да тръгне "Мрежа от лъжи" с Ди Каприо и Кроу, на книжния пазар пък се появи романът, по който е заснет - "Богове на измамата" (в оригинал и двете носят заглавието "Body of Lies") на американския журналист Дейвид Игнейшъс. Няма обаче да тръгна излишно да сравнявам двете произведения, за любопитните само ще спомена, че адаптацията е предостатъчно добра.

Може би все пак фактът, че тази екранизация се появява само година след отпечатването на книгата, е доста показателен за ефекта, който предизвиква в Съединените щати. А той се дължи естествено най-вече на чувствителната и тематика - тероризмът и, съответно, антитероризмът. И ако трябва да сме честни, задокеанската реакция е малко пресилена.

Не ме разбирайте погрешно, "Богове на измамата" е приятен и лек за четене шпионски трилър, а журналистическата практика на автора дори му позволява - в картините, в описанията, в отделни дребни детайли - да направи романа доста жив и пълнокръвен. Но от друга страна е именно това, което е - шпионски трилър, сиреч големият брат на булевардното крими. И нито е особено дълбок, нито е с нещо кой знае колко скандален.

Същото важи и за действието. Като всеки уважаващ себе си трилър, и този е доста задъхан, развива се на бързи обороти и се радва на няколко малки и по-големи обрати, поддържащи интригата от първата до последната страница. От друга страна, именно журналистът у Игнейшъс изпъква на преден план. Доколкото всяка отделна сцена - като малък материал - е изписана и завършена, на места преходът между сегментите на действието куца или прескача. И въпреки че това не наврежда кой знае колко силно на цялостното добро впечатление, все пак се забелязва.

Друго нещо, което няма да направя, е да резюмирам по-обстойно действието. Все пак за криминален или шпионски, както е в случая, роман би било равносилно на това да убия поне половината интрига. Но ЦРУ, Ал Кайда, дълбоко внедрени шпиони и надиграване най-вече в полето на хитростите и тънките машинации, а не толкова бруталния силов подход - естествено, с щипка романтика - това е, което "Богове на измамата" предоставя. И то по такъв начин, че приятно да запълни някой друг час свободно време.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3418 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.