Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Хайнлайн: "Звездни рейнджъри" (ревю) - Робърт Хайнлайн, Военна фантастика, Научна фантастика, Хюго (носител), "Starship Troopers", Американ
Робърт Хайнлайн: "Звездни рейнджъри"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 30 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако беше вярно, че когато Господ раздавал акъла военните били на маневри, и докато той решил да ги чака на моста, те пък форсирали реката под моста, то Хайнлайн не би бил първият Гранд мастър на научната фантастика и един от тримата най-големи. Обаче веднъж форсирал реката, човек си остава винаги военен. Знаменитият американски писател го демонстрира с пълна сила в „Звездни рейнджъри” и макар самият той, на база останалото си творчество, далеч да не е милитарист, с тази книга дава тласък и вдъхновение на всеки след него, дръзнал да пише военна фантастика.

„Звездни рейнджъри” е книга за честта, разказ обясняващ на читателите си що е то любов към родината, вярност към другаря по оръжие, отговорност и дълг. Не е насочена към зрялата аудитория, поне не към онези нейни членове, които разбират подобни понятия. Поне не в този си аспект, защото в другото и лице, на социална фантастика е именно за тях. Макар че това лице е дълбоко в сенките и на читателя му е необходимо да си поиграе да филтрира текста, да го пречупи през призмата на цялостното творчество на автора, за да успее да се абстрахира от останалото.

Макар да не е толкоз скрито, Хайнлайн и тук не си прави труда да добавя пластове все по-дълбоко и по-дълбоко, за да бъде разбран само от онези, които четат с идеята по-късно да анализират „какво е искал да каже авторът”. Напротив - остава си неповторимият разказвач. Просто остатъкът - военните понятия и разбирания за човешките ценности - се набива в такава степен в очи, влияе по толкова директен начин, че на места е трудно да не затънеш във всеобщото мнение за милитаризма, което изхвърли писателя от издателствата в Източна Европа за десетилетия.

Но ако човек успее да прекара текста през този филтър ще забележи, че както обикновено Хайнлайн изсипва малка купчинка, на места дори противоречащи си идеи, оставяйки читателя си да кълве от тях избирателно или да се замисли какъв е смисълът, къде се докосват и как се обединяват в едно цяло. Как е успял авторът да го направи и дали е резонно, реалистично, плътно подобно смесване. За да открие отговорът за себе си – да, в някаква степен. Пък макар и някои от тях да са шокиращи, други неразбираеми на фона на модерното общество, трети без съмнение дори самият Хайнлайн би отхвърлил в ежедневен разговор, по рефлекс създаден от възпитанието и средата.

Защо тогава американският фантаст ги поставя в творбата си? Залага подводни камъни за ума, в които човек да се удари и върху които да се замисли. Защото, за да ги отхвърлиш се налага първо да ги разбереш, а разбирайки ги несъзнателно признаваш недостатъци на обществото – именно тези, които Хайнлайн иска от теб да осъзнаеш.

Извън това фабулата е повече от любопитна. „Звездни рейнджъри” се чете на един дъх и остава горчилката, че е толкова тъничка. Че няма втора и трета. Освен всичко споменато дотук, романът е и един прекрасен начин да си отпочинеш от ежедневието и това противоречие е именно онова, което прави автора велик майстор. Защото останалите просто не могат да останат добри разказвачи, тогава, когато прокарват вижданията си за социума, ценностите и всичко останало. И ако случайно сте пропуснали да се запознаете с тази книга съветът ми е само един – направете го още сега.


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 5445 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.