Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Кол и Крис Бънч: "Далечно царство" (ревю) - Алън Кол, Крис Бънч, Фентъзи, "The Far Kingdoms", Американска литература, Нови книги
Алън Кол и Крис Бънч: "Далечно царство"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 20 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Начало на трилогията на авторския дует Кол и Бънч за фамилията Антеро, "Далечно царство" всъщност не е точно нова за нашия пазар. Макар че, от друга страна, тринадесет години след първия си тираж спокойно може да мине и за такава. Още по-хубавото е, че този път идва в комплект с втората си книга - "Битката за Ориса", като разбира се надеждата е цикълът да завърши успешно, и скоро да видим и "Kingdoms of the Night" на български език.

"Антеро" на свой ред пък е опитът за съвместно творчество на американците в областта на епичното фентъзи, и въпреки че не притежава една-две от най-характерните му черти, като цяло се приема за един от прилично успешните в жанра. Това вероятно до голяма степен се дължи на факта, че двамата са доста на ти с епиката след осемтомната научнофантастична сага за Стен, а изглежда и крайният резултат се услажда на Крис Бънч, който в последствие продължава да пише усърдно в тази насока. Колкото до споменатите липси, едната от тях е, че и трите книги от поредицата са относително кратки за разбиранията на стила - средно около петстотин страници - като при това не са и пряко свързани, а и всяка една е самостоятелна и завършена, въпреки отделни общи герои и събития. От друга страна погледнато, това далеч не може да се разглежда като недостатък - някои, като мен дори, биха поспорили, че си е жив позитив - но все пак е нетипично, а и трябва да се признае, че прави трилогията не чак толкова внушително епична.

Вторият проблем обаче е далеч по-съществен, макар и отново има два различни ъгъла, от които може да се тълкува. Крис и Бънч не просто не си дават труда, ами видимо усърдно избягват да се задълбават в по-големи подробности около сътворения от тях свят, и то до такава степен, че на места стигат до своеобразни куриози от типа на фентъзи описание на фентъзи създанието кит. Съвсем не сте прочели погрешно, за морския бозайник със същото име иде реч. През същата едра цедка преминават географски картини, исторически факти, дори цели племена, митология, магия, религия - на практика всичко, което би могло да го направи по-пълноценен. Но докато вероятно се чудите каква пък е обратната страна на медала, този подход на практика им развързва ръцете, позволявайки им така да си оплетат сюжета, че читателят да се гмурне право в най-завладяващата част от "Далечно царство", а именно приключението.

Приключението е главозамайващо. Лишено от всякакви излишни труфила, не просто увлича читателя, а само за петстотин страници успява най-малко три пъти да се обърне с главата надолу - или краката нагоре, ако предпочитате - претърпявайки междувременно поне още няколко частични обрата, и прекарвайки го на практика напред, назад и встрани из половин доста крупен свят. И ако това не заслужава адмирации, здраве му кажи.

И наистина, Бънч и Кол може и да имат и някои други дребни недостатъци - малко са разхвърляни в сцените, стилът им съвсем не е изящен, дори на места леко недодялан, и тук-таме леко губят логиката на събитията - но що се отнася до шеметното развитие на сюжета просто са недостижими. Което пък е най-малкият достатъчен повод да се запознаете с тази книга, и мога да ви гарантирам, че няма да останете разочаровани.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4082 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.