Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Donkey Xote (2007) (ревю) - Хосе Позо, Анхел Париенте, Анимация, Андреу Буенафуенте, Давид Фернандес, Луис Посада, Санчо Грасиа,
Donkey Xote (2007)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 20 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Донке Хоте (2007)

Всепризнатата класика на Мигел де Сервантес "Дон Кихот" без съмнение е една от най-широко и често експлоатираните из общо взето всички области на изкуството - от скулптурата, през балета и операта, та чак до съвременното кино и музикални течения - както и една от най-разискваните от всевъзможни ъгли. Доколкото обаче доводите към предимствата и недостатъците и като творба са един малък безброй, едно от качествата и изпъква всеки път, щом стане дума за нея, а именно сложността и доста трудната и възприемчивост. И в този ред на мисли ми се ще да напиша, че испанската анимация "Донке Хоте" прави опит да представи приключенията на знаменития идалго - или поне втората част от тях - в малко по-смилаем формат, и дори смея да предположа, че това и е била идеята. За съжаление, обаче, като филмова авантюра не е кой знае колко успешна.

Що се отнася до цялостния подход, все пак, иберийците са постигнали що годе приличен резултат, макар и видимо попивайки опит от големите риби в жанра, най-вече Дриймуъркс. Вкарването на известен хумор чрез Росинант, магаренцето на Санчо - Русио - и останалите животни успява малко да разведри обстановката, като дори има някои точни попадения при лафовете. Лошото е, че наследниците на Рицаря на Печалния образ съвсем не спират с черпенето до тук, а още по-лошото е, че с това позитивите на филма на свой ред се изчерпват, за да отстъпят мястото си на слабите моменти, и на второ място сред тях се подрежда анимацията. Макар и хипотетично и сама по себе си да е доста приятна, твърде видимите заемки от някои популярни творби се набиват светкавично в очи, особено при Русио, а опитът за замазване на положение още в откриващите сцени с явно забавната според сценаристите реплика с единственото друго говорещо магаре, всъщност прави положението на нещата още по-лошо. А след като споменахме вече съставителите на сценария, именно те са онези, които са си оставили ръцете до лактите, и окончателно стъпкват "Донке Хоте" в прахта на посредствеността.

Отпървом, филмът е накъсан на няколко парчета, и то веднъж излишно, втори път - нескопосано, най-вече заради това, че с не повече от пет минути допълнителни сцени можеше да си върви съвсем плавно от край до край. Историята на свой ред е буквално разхвърляна, на места абсолютно нелогична, в добавка на което теоретично смешните моменти се включват ни в клин, ни в ръкав, и докато се смееш на самите тях, същевременно недоумяваш какво общо имат аджеба със случилото току що. И като за капак на цялото, сценаристите са се опитали едновременно да се придържат до известна степен към оригиналната творба, донякъде да оригиналничат, и в каквото е останало дори леко да пародират - "Като рицарите", например, при това доста неуместно - но по никакъв начин не са успели да постигнат баланс между трите неща, може би просто защото три дини са твърде много под една мишница.

И крайният резултат е, че въпреки евентуално добрата идея, изпълнението на "Донке Хоте" пада под летвата на всякаква критика. Може би с участието на двама-трима по-качествени аниматори поне за основните персонажи и чисто нов творчески екип подобен филм може да се получи добре. Но не е този случаят, и макар че с известна уговорка е гледаем в изключително свободното време, този испански експеримент в полето анимацията не е нещо, което бих препоръчал за гледане.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3741 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.